Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sarbatoarea Pastelui reprezinta prilejul unui adevarat festin la noi, la romani; ni se reunesc familiile, ne vizitam si suntem vizitati de prieteni, ocazii in care ospitalitatea traditionala specifica se manifesta de cele mai multe ori prin mese copioase. Maria Spiridon, Dietetician Centrul Medical Medsana.
Numai ca mancarurile traditionale de Paste vin dupa o perioada de post si dupa o iarna lunga, in plus cantitatile ingerate sunt mult mai mari decat de obicei, motiv pentru care abuzul alimentar declanseaza suferinte gastrointestinale noi sau mai vechi. Daca un adult perfect sanatos poate face indigestie sau intoxicatie aliementara, situatia poate deveni dramatica in cazul unei persoane din categoriile de risc, cu precadere in cazul unei femeie insarcinate sau a unui copil.
Iata de ce reguli trebuie sa tinem cont in aceasta perioada cand avem un copil in familie. In general, necesita o atentie sporita copilul sub 3 ani si copiii de orice varsta care au anumite afectiuni gastrointestinale sau intolerante / alergii alimentare. Daca si copilul dumneavoastra are astfel de probleme, este bine sa intrebati medicul curant, deoarece acesta stie cel mai bine si va poate sfatui.
Alcoolul
Alcoolul este interzis copiilor de orice varsta. Sunt mamici care adauga in timpul prepararii carnii alcool; atentie la acest lucru! De asemenea, sunt copii mici care consuma din paharele parintilor sau musafirilor – nu trebuie lasati nesupravegheati deoarece intoxicatia cu alcool la copii este o urgenta si, in plus, daca copilul se afla sub tratament cu diferite substante (de exemplu, paracetamol, antibiotice), atunci alcoolul creste riscul de leziuni hepatice.
Carnea de miel
Desi preparatele de Paste sunt foarte atragatoare, sa nu uitam ca nu avem voie sa ii dam carne de miel sau preparate care contin carne de miel copilului sub 3 ani, deoarece este o carne greu de digerat. In plus, preparatele contin o multime de condimente (precum piperul) care nu sunt recomandate copilului la aceasta varsta. Probleme de digestie pot sa apara si la copii peste varsta de 3 ani. De aceea, este bine ca mesele care contin preparate pe baza de carne de miel sa fie echilibrate si sa contina si multe verdeturi (salate, de exemplu).
Ouale
Sa nu uitam ca un copil trebuie sa manance 2 oua pe saptamana si, in general, nu preparate cu oua crude (fie ca vorbim de ou intreg sau doar de galbenus sau albus, cum regasim in maioneza sau anumite creme de prajituri sau spuma de fructe). Regasim oul in mancare (de exemplu drob, salate, ou vopsit), dar si in prajituri. Trebuie avut grija ca, per total, copilul sa nu depaseasca, indiferent de varsta lui, cantitatea recomandata.
In plus, trebuie sa va asigurati intotdeauna ca: 1. ouale sunt proaspete (sau in termenul de valabilitate) si din surse sigure pentru a evita imbolnaviri si 2. le-ati spalat bine cu apa si sapun inainte de a le pune in frigider (pentru a evita contaminarea celorlalte alimente cu vreun agent patogen – de exemplu, salmonella).
De asemenea, vopseaua pe care o folositi trebuie sa fie certificata si avizata pentru uz alimentar, deoarece sunt nenumarate surse de vopsea de oua nealimentara, care este toxica. Puteti folosi metode traditionale (foi de ceapa, frunze de nuc).
Dulciurile
Masa de Paste este un prilej mult asteptat datorita dulciurilor si prajiturilor de casa. Sunt foarte gustoase, insa trebuie mancate cu masura. Cozonacul, pasca si nu numai, sunt foarte bogate caloric, deci trebuie sa fim foarte atenti. In plus, la copiii mici, atentie la ce este in compozitia prajiturilor. Nucile, alunele si alte componente folosite in prepararea prajiturilor pot cauza alergii alimentare, motiv pentru care sunt introduse dupa varsta de 2 ani (daca nu exista alte indicatii). Zaharul este, in general, de evitat la copii (cauzeaza hiperglicemii si hiperactivitate, obezitate, dar si dependenta), mai ales ca necesarul caloric al unui copil nu este similar cu cel al unui adult.
De aceea, este preferabil sa avem pentru copiii nostri dulciuri pregatite pentru ei, cu mai putin zahar, mai putine oua, cu multe fructe, fara arome alimentare chimice (de exemplu, tarte cu fructe, salata de fructe).
Reguli generale
- Sa fim foarte atenti la sursele de unde procuram diferite alimente (mai ales carnea si ouale, care pot fi surse de agenti patogeni), la modalitatea de depozitare a acestora si la termenul de valabilitate.
- Prajelile si excesul de grasimi trebuie evitate, indiferent ca avem un copil in familie sau nu.
- Tinand cont ca organismul nostru nu si-a revenit dupa sezonul rece, este bine sa profitam din plin de verdeturi, sa le consumam cat mai putin preparate (dupa ce le-am spalat foarte bine).
- Chiar daca produsele traditionale sunt foarte gustoase, este indicat sa le consumam cu masura.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.