Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un număr de 121 de persoane care au fost înţepate de căpuşe s-au prezentat, în ultimele trei săptămâni, la camerele de gardă, centrele de primire a urgenţelor sau la unitatea de primire a urgenţelor din spitalele sucevene, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în zonele Suceava şi Rădăuţi. Un doctor enumeră măsurile simple care trebuie luate atunci când ieşim în parc: să purtăm încălţăminte închisă (adidaşi, teneşi etc, dar nu sandale sau papuci) şi haine lungi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiţei, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că din 26 aprilie instituţia a solicitat spitalelor sucevene să transmită o centralizare a numărului de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe, iar până în prezent s-au înregistrat 121 astfel de cazuri, din care 40 în zona Sucevei, 42 în zona Rădăuţi, 9 în zona Vatra Dornei, 13 în Câmpulung Moldovenesc, 12 în zona Fălticeni şi 5 în zona Gura Humorului.
Persoanele care au fost înţepate de căpuşe s-au prezentat fie la camerele de gardă, fie la centrele de primire a urgenţelor de la Spitalele Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, fie la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a precizat că astfel de cazuri se înregistrează în fiecare an în perioada primăvară-toamnă, dar că în acest an se constată o creştere a numărului pacienţilor cu înţepături de căpuşe.
Abiţei a recomandat celor care doresc să-şi petreacă timpul liber în natură să poarte încălţăminte închisă şi haine lungi, iar în cazul în care constată că au fost muşcaţi de căpuşe să se prezinte la medic.
La rândul său, directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vârsta pacienţilor care au fost înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între 4 şi 78 de ani. Zorescu a spus că persoanelor care au fost înţepate de căpuşe li s-a recomandat tratament profilactic cu antibiotice şi revenirea la controlul medical după minimum trei săptămâni.
Ea a explicat că medicul infecţionist stabileşte, în funcţie de prezenţa sau absenţa simptomatologiei specifice, dacă e cazul să fie continuate investigaţiile medicale după această perioadă.
Medicul sucevean a spus că boala Lyme este transmisă de căpuşele purtătoare ale bacteriei Borrelia, arătând că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii.
"Din datele statistice medicale s-a observat că mai puţin de 50 la sută din persoanele înţepate de căpuşe pot dezvolta boala Lyme", a explicat directorul adjunct al DSP Suceava.
Zorescu a precizat că în cursul anului 2012 s-au înregistrat doar două cazuri de boală Lyme în judeţul Suceava. Ea a adăugat că alte patru probe recoltate de la pacienţi înţepaţi de căpuşe se află în lucru la Institutul Cantacuzino şi se aşteaptă rezultatul analizelor.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.