Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Orice copil trebuie să cunoască încă din primii ani de viaţă câteva lucruri despre bunele maniere. Chiar dacă mai greşesc la capitolul bune maniere, ei nu-şi dau seama că au făcut ceva neadecvat. Pentru ei a întrerupe o conversaţie, a băga degetul în nas, a spune cu voce tare „ce grasă e doamna din faţa noastră” nu sunt neapărat lucruri greşite. Mai ales dacă nu li s-a explicat niciodată asta.
Iată câteva lucruri pe care orice copil ar trebui să le cunoaştă despre bunele maniere.
Când cere ceva, să spună întotdeauna “Te rog”. Şi când primeşte ceva să spună întotdeauna “Mulţumesc”.
Să nu întrerupă conversaţia unor adulţi decât dacă este o urgenţă. Altfel trebuie să aştepte până când adulţii termină de vorbit. Iar dacă este o urgenţă, să întrerupă întotdeauna discuţia cu “Vă rog să mă iertaţi că vă întrerup…”.
Să ceară voie înainte de a face ceva. În acest fel, nu va fi nevoit să suporte consecinţele unor fapte greşite.
Să nu comenteze aspectul fizic al cuiva decât dacă este vorba de un compliment.
Când cineva îl întreabă ce mai face să răspundă şi apoi, la rândul lui, să întrebe persoana respectivă ce mai face.
Să ciocăne la orice uşă închisă şi să aştepte răspunsul înainte de a intra.
Când sunt în vizită la prieteni să le mulţumească părinţilor acestora, la plecare, pentru buna primire şi pentru timpul petrecut acolo.
Când vorbeşte la telefon, să se prezinte întâi, abia apoi să spună motivul pentru care a sunat.
Să nu strige pe nimeni după porecle sau alte epitete răutăcioase. Să nu facă glume pe seama nimănui şi să nu tachineze pe nimeni, indiferent de motiv.
Dacă se loveşte din greşeală de cineva să spună imediat “Scuzaţi-mă, vă rog!”
Să ducă mână la gură când tuşeşte sau strănută şi să nu bage niciodată degetul în nas când se află în public.
Când un adult îl roagă să facă ceva, să răspundă zâmbind “Cu plăcere!” şi nu să refuze morocănos. Iar când cineva îl ajută pe el să spună întotdeauna “Mulţumesc!”.
La masă, să ţină un şervet în poală şi să se şteargă cu el la gură de câte ori este necesar. Iar dacă are nevoie de ceva aflat în capătul celălalt al mesei să nu se întindă după respectivul obiect, ci să roage pe cel care se află cel mai aproape să i-l înmâneze.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.