Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Copiii sunt renumiţi în a pune părinţii în încurcătură cu întrebări despre corpul uman şi nu numai. Dacă la celelalte se mai găsesc răspunsuri inventive, despre corpul uman nu poţi „înflori” nimic. Iată câteva întrebări despre corpul uman pe care copilul tău ţi le poate pune şi ce răspunsuri ar putea fi pe înţelesul lui.
De ce unii copii au buricul înăuntru şi alţii în afară?
Buricul sau ombilicul este de fapt o cicatrice pe abdomen, creată atunci când copiii vin pe lume şi este tăiat cordonul ombilical care îl unea de mămica lor. Majoritatea oamenilor au ombilicul înăuntru, pe măsură ce pereţii abdominali se întăresc. Însă în cazul unor copii, aceşti pereţi nu se întăresc până la capăt, iar buricul lor rămâne afară, chiar şi la maturitate.
Tu ştiai că… Unu din 10 oameni are buricul afară, iar majoritatea dintre aceştia sunt născuţi prematur.
De ce are tati păr pe piept?
Strămoşii noştri aveau păr pe corp pentru a putea supravieţui. Un corp păros era înfricoşător pentru prădători, dar atractiv pentru femei. Şi este posibil să le fi ţinut de cald.
Tu ştiai că… bărbaţii care provin din familii care locuiesc în zone nordice au mai mult păr pe corp decât cei care provin din zone calde.
De ce copiilor le cad dinţii?
Dinţii de beluşi cad (în jurul vârstei de 6-7 ani) pentru a le face loc celorlalţi permanenţi, care sunt şi mai mari. Dinţii de lapte au şi ei rolul lor. Sunt hotărâtori pentru o formă corectă a maxilarului, ajută la buna creştere şi dezvoltare a oaselor feţei, ajută la dezvoltarea vorbirii. Ca să nu mai vorbim de rolul în masticaţie.
Tu ştiai că… dinţii de lapte cad, de obicei, în aceeaşi ordine în care au apărut. Incisivii de sus, incisivii de jos, premolarii şi apoi caninii.
De ce poartă oamenii ochelari?
Ochii sunt perfect rotunzi, ca o mărgică, însă nu toţi oamenii au ochii la fel. Sunt oameni care au forma ochiului alungită astfel încât distanţa dintre spate şi faţă este mai mică şi atunci aceste persoane văd lucruri aflate la distanţă mare, dar în ceaţă lucrurile aflate la distanţă mică. În timp ce alţi oameni au ochiul alungit astfel încât distanţa dintre faţă şi spate este mare, şi aceste persoane văd bine de aproape, însă nu văd de la distanţă.
Tu ştiai că… pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, lentila ochiului (cristalinul) devine rigidă, ceea ce împiedică ochiul să focalizeze imaginea. De aceea, mai mulţi adulţi decât copii au nevoie de ochelari.
De ce unii oameni au pielea albă şi alţii mai închisă la culoare?
Culoarea pielii este determinată de nivelul unui pigment (melanină). Pielea închisă la culoare are mai multă melanină. Acest tip de piele este mai puţin sensibil la soare.
Tu ştiai că… persoanele care au tenul închis produc mai greu vitamina D când sunt expuse la soare şi au nevoie de suplimente.
De ce e nevoie uneori de aparat dentar?
Strămoşii noştri aveau fălcile puternice pentru a mesteca. Însă în timp, odată cu apariţia mâncării gătite, corpul uman a evoluat, iar fălcile de acum nu mai sunt atât de mari. Totuşi, numărul dinţilor a rămas la fel (32), iar la unii oameni dinţii se încalecă şi au nevoie de un aparat care să-i îndrepte.
Tu ştiai că… până acum se credea că aparatele dentare sunt eficace dacă sunt purtate după apariţia dinţilor permanenţi (12-13 ani). Totuşi, ultimele cercetări relevă faptul că aparatele sunt mai eficace dacă sunt puse mai devreme.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.