Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Românii sunt pe penultimul loc în Europa în privinţa consumului anual de lapte: 12,6 litri pe cap de locuitor, faţă de 67,5, cât este media de consum în Europa Occidentală, după cum arată statisticile. Iar specialiştii estimează o scădere şi mai dramatică în următorii trei ani. Este bine de ştiut că laptele rămâne o sursă esenţială de calciu, un pahar reprezentând un sfert din necesarul zilnic de calciu.
Cum alegem din variatele sortimente de lapte de pe piaţă, de la organic şi UHT, la cel fortificat cu elemente nutritive? CNN a analizat sortimentele de lapte existente pe piaţă pentru a ne oferi informaţii despre acestea. Concluzia este că cel mai bun lapte pentru fiecare dintre noi este cel pe care îl tolerăm cel mai bine. Totuşi, o soluţie comună, indiferent ce lapte alegem, este să consumăm tipurile cu un conţinut scăzut de grăsimi, recomandă specialiştii.
Organic
Acest lapte provine de la vaci hrănite organic, cu materie primă cultivată fără pesticide şi fără fertilizatori chimici. Unii experţi recomandă laptele organic, deoarece consideră că hormonul sintetic de creştere administrat, în general, bovinelor crescute convenţional poate provoca probleme de sănătate, de la pubertate precoce, la anumite forme de cancer.
Totuşi, un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Dietetice Americane, arăta, recent, că nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelul de hormoni din laptele organic şi în cel convenţional.
„Nu sunt destule dovezi care să arate că laptele organic este mai sănătos sau mai sigur decât cel convenţional, ambele fiind pline de substanţe nutritive importante“, susţine Elisa Zied, autor al cărţii „Nutriţia la îndemâna ta“.
Desigur, ar putea fi consumat dacă o dietă organică este importantă pentru tine. Cercetătorii au arătat că laptele organic ar putea fi mai bogat decât laptele obişnuit în acizi graşi omega3, betacaroten, vitamina E şi acid linoleic conjugat (o substanţă care ajută la slăbit).
Ultrapasteurizat (UHT)
Pasteurizarea se realizează pentru a menţine produsele proaspete, dar laptele ultrapasteurizat este adus brusc la o temperatură mai ridicată decât de obicei, dar pentru o perioadă mai scurtă decât cel pasteurizat, susţine Cary Frye, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Produse Lactate. Asta înseamnă că laptele poate sta nedesfăcut în frigider aproape 60 de zile în loc de 21 de zile. Şi laptele organic poate fi ultrapasteurizat. Integral pe adevarul.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.