Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Din 1 februarie 2013, nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o „vizită“ obligatorie, de informare, la mediator. Disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni sau partaje în cazul moştenirilor, neînţelegeri care vizează terenuri, construcţii, locuinţe, dar şi malpraxisul se numără printre tipurile de conflicte care ne vor aduce obligatoriu la masa medierii în cadrul unei şedinţe de informare.
Ba mai mult, prin faţa mediatorilor vor trebui să treacă şi persoanele care au săvârşit infracţiuni mult mai grave, cum sunt cele de natură penală: loviri, distrugeri, dar şi cazuri de viol.
Autorităţile au anunţat ieri că sedinţa de informare este una gratuită. Cu dovada participării la această şedinţă, respectiv un certificat eliberat de mediator, prezentat ulterior judecătorilor, acţiunea penală poate fi continuată dacă aşa vor părţile implicate în proces.
Onorariul se negociază
Pentru sedinţa de informare a justiţibialilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, mediatorul nu poate pretinde onorariu. Dacă părţile implicate hotărăsc să continue procedura medierii şi să încerce soluţionarea conflictului în acest fel, acestea vor negocia un onorariu cu mediatorul. Potrivit legii, onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
În plus, mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalcă normele prevăzute de Regulamentul de organizare, el poate să răspundă disciplinar, material sau chiar penal, explică reprezentanţii Consiliului de Mediere.
„Sunt persoane care nu vor să formuleze plângeri la instanţă, pe motiv că nu doresc să se expună public. Vreau să se înţeleagă un lucru: partea vătămată nu este obligată să renunţe la plângeri, ci cetăţeanului i se solicită să informeze cu privire la o altă modalitate de rezolvare a conflictului. O rezolvare care aparţine persoanelor implicate, nimănui altcuiva. Rolul mediatotului este de a ajuta părţile implicate să comunice între ele şi de a le sprijini în găsirea unei soluţii care aparţine în mod exclusiv acestora“, a declarat pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, Gabriela Gyongy Mihuţ.
În ceea ce priveşte durata procesului de mediere, el se poate derula în funcţie de complexitatea şi de gravitatea cauzei într-o sedinţă sau în maximum trei.
Victima şi călăul faţă-n faţă
În timp ce mediatorii pun pe tapet varianta împăcării părţilor aflate în conflict, dar şi „avantajele medierii“ înainte de judecarea cauzei în instanţă, Organizaţiile pentru drepturile femeilor au anunţat că vineri vor protesta în Capitală, dar şi în Timişoara, pentru a cere eliminarea violului din Legea Medierii.
„Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că se poate cădea la pace cu agresorul şi că agresorul îşi poate cumpăra libertatea. Mai mult, conduce la situaţia în care victima este obligată să retrăiască oroarea violului“, explică reprezentanţii organizaţiilor.
„Eu le sugerez ca traficul de fiinţe umane să fie scos de la infracţiune şi să se poată media… Sincer, mi se pare revoltător. Victima este traumatizată şi de cele mai multe ori nu ştie ce vrea. Iar noi cei care trebuie să protejăm victimele le revictimizăm. Le sugerăm că nu e o crimă ce li s-a întâmplat acestor femei şi că se poate media, se poate trece peste asta“, spune şi Iana Matei, fondatoarea „Reaching Out România“, organizaţie pentru identificarea şi reabilitarea victimelor traficului de fiinţe umane.
„S-a înţeles greşit că victima unui viol trebuie să recurgă în mod obligatoriu la şedinta de mediere pentru a se împăca cu autorul infracţiiunii de viol. Ceea ce este obligată persoana vătămată este să recurgă la sedinţa de informare în care are posibilitatea să afle dacă doreşte şi o altă acţiune decât cea a instanţei şi Parchetului pentru a obţine soluţia pe care o doreşte. A nu se înţelege că poate să se obţină pe calea medierii condamnarea autorului faptei. Aceasta este atributia autorităţilor. Sunt două variante: se poate face medierea doar cu privire la latura civilă pentru a se obţine despăgubiri sau se poate pune în discuţie continuarea sau renunţarea la a mai formula plângere penală. Dar toate acestea le poate face partea vătămata fără să fie forţată sau fără să i se inducă această idee“, raspunde, in replica, Gabriela Mihuţ, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere.
„Vom analiza din nou legea medierii să vedem dacă toate cauzele, în special cele în materie penală, sunt susceptibile de a fi soluţionate prin mediere. În rest, medierea rămâne o opţiune (…) “, a precizat, ieri, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Sursa: adevarul.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.