Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Floarea de colț (Leontopodium alpinum Edelweis) este cunoscută mai mult ca o raritate interzisă atingerii, fără a mai vorbi de culegerea ei pentru a o presa între coperțile unei cărți sau pentru a o pune în ramă. Cu toate acestea, producerea florii de colț este posibilă în pepinieră, în aceste condiții comercializarea și utilizarea ei fiind absolut premise.
Cultivarea florii de colț nu este atât de dificilă pe cât ar părea. Dacă îi asigurăm un sol calcaros (acest lucru se poate asigura cu o lingură de var amestecată în pământul din groapa de plantare), afânat, bine drenat și o expunem în plin soare, floarea de colț ne va uimi cu delicatețea petalelor albe, pufoase pe tot parcursul verii. Adeseori, în toamnele lungi, floarea de colț ne poate surpinde cu o nouă înflorire. Florile se pot recolta înainte de a coace semințele, atunci când petalele sunt în plină formă, puternice, cu perișorii alb-argintii strălucitori și se pot conserva sub formă de mici buchețele uscate sau presate și mai apoi înrămate. Florii de colț îi place în plin soare, de aceea se va planta mai ales în alpinarii (grădini de roci) precum și în vase, jardiniere sau la margini de bordură aflate în plină lumină. Ideea că această plantă nu suportă umezeala este greșită. Lipsită prea mult timp de umiditate în sol și mai ales în atmosferă se ofilește, de aceea trebuie udată destul de frecvent. Nu suportă însă apa stagnată și solul greu, prea umed sau mlăștinos. Dacă vrem să îi creăm condițiile ideale, nu trebuie altceva decât să ne imaginăm habitatul ei de la munte: o stâncă în soare din plin, un sol pietros, răcoare și umezeală în aer. Fiind o plantă montană, nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la rezistența ei la îngheț. Rozeta de frunze a florii de colț se usucă în totalitate la venirea iernii, dar supraviețuiește chiar și celor mai aspre geruri, chiar și în lipsa zăpezii, iar la venirea primăverii înmugurește viguros, de cele mai multe ori tufa fiind mai bogată de la an la an. Din acest motiv, atunci când este cultivată în ghivece, florii de colț va trebui să îi oferim în fiecare an un vas tot mai mare.
Floarea de colț este o sursă de antioxidanți naturali și conține importanți metaboliți care ajută la protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete, motiv pentru care este folosită în preparate cosmetice pentru îngrijirea și protejarea pielii.
Mai este numită și floarea reginei, floarea doamnei, steluța sau albumița. Se zice că este un simbol al dragostei. Tinerii de altădată colindau munții până în vârf pentru a o găsi și a o aduce iubitelor, dovedindu-și astfel puterea iubirii, curajul și credința.
Astăzi, tinerii pot găsi această minunată floare la Pepiniera Grădina Verde de la ieșirea din Dorohoi spre Suceava, iar dacă achiziționarea unei flori de colț nu este neapărat un act de vitejie, cultivarea și îngrijirea acesteia va reuși să convingă persoana iubită de bunele intenții și sensibilitatea ofertantului.
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.