Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Carnetele de muncă desfiinţate de mai bine de doi ani nu au ajuns încă la toţi salariaţii, deşi aceştia ar fi trebuit să intre în posesia acestor documente încă de la finalul lunii iunie 2011. Ce s-a întâmplat cu acestea?
Conform prevederilor legale, cartile de munca trebuiau sa fie scanate de casele de pensii pentru preluarea datelor, iar la finalul operatiunilor, sa fie predate din nou angajatorilor care sa le dea mai departe salariatilor. Totusi, consultantii Accace precizeaza ca multe carnete nu sunt in prezent la Casa de Pensii pentru scanare, ci au fost returnate Inspectoratelor de Munca din lipsa resurselor pentru a finaliza prelucrarea si scanarea datelor, asa cum prevede legea, scrie avocat.net.
Carnetele de munca – o poveste fara sfarsit si multe semne de intrebare. Nepredarea carnetelor de munca la casele de pensii era sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice, si intre 300 si 600 de lei, in cazul persoanelor fizice.
„S-a estimat atunci o perioada de doi ani necesara prelucrarii datelor, timp in care Casele de Pensii urmau sa colaboreze cu Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale", explica Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, intr-un document dat publicitatii marti.
Unde sunt carnetele de muncă?
La sfarsitul lunii iunie se vor implini doi ani de la termenul limita la care angajatii ar fi trebuit sa intre in posesia carnetelor de munca, iar, potrivit Accace, acest lucru nu s-a intamplat, existand in continuare persoane care inca mai asteapta sa-si primeasca cartile de munca de la angajatori. "In prezent, foarte multe carnete au fost returnate Inspectoratelor de Munca deoarece nu au existat resurse suficiente pentru finalizarea celor doua procese, multe carnete fiind doar prelucrate, insa nu si scanate", a spus Angelica Ene, Payroll Accountant in cadrul Accace.
Carnetele de munca urmeaza sa fie scanate, insa nu s-au mai facut precizari clare cu privire la termenul exact de finalizare a procedurilor. Consultantul Accace precizeaza ca angajatii isi pot ridica carnetele de munca de la Inspectoratele de Munca sau de la Casele de Pensii, in functie de situatie, doar pe propria raspundere si doar daca reprezentantul institutiei respective accepta, in functie de justificare, motivul invocat de angajat (de exemplu, in caz de pensionare).
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.