Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Gardurile vii sunt nelipsite din amenajările de spații verzi iar avantajele pe care acestea le prezintă sunt indubitabile. Au un aport semnificativ la masa vegetativă pe care orice spațiu verde trebuie să o asigure. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe crengi și frunze verzi cu atât mai bine pentru parc sau grădină.
Gardurile vii au rolul de a fi un excelent izolator, atenuând bătaia vântului, mișcarea prafului precum și o ideală soluție pentru oprirea privirilor indiscrete. Așezate în grădinile de mici dimensiuni sau printre blocurile unui cartier aglomerat, gardurile vii partajează spațiul creând iluzia măririi acestuia. O grădină împărțită pe mai multe zone delimitate de garduri vii mai înalte sau mai joase, mai groase sau mai înguste, va căpăta un aer misterios iar vizitatorul va fi mereu stăpânit de curiozitate. Explorarea cu privirea a unei astfel de amenajări se va face într-un timp mai lung decât în cazul unei zone larg deschise, de aici și impresia de spațiu lărgit.
Alegerea unui gard viu în locul unuia clasic din scânduri, din piatră sau tablă va fi cu siguranță fericită atât din punct de vedere al prețului cât și al efectului artistic. Un gard viu va fi negreșit un excelent izolator împotriva zgomotului, al prafului și a privirilor indiscrete iar sărirea acestuia va fi absolut imposibilă în cazul în care s-a optat pentru alegerea unor specii cu ghimpi. Având un gard viu în fața sau în jurul curții vom scăpa de monotonie. Spectacolul înfloririi va face ca aspectul general al construcției pe care gardul viu o împrejmuiește să se schimbe radical în diferite perioade ale anului.
Gardurile vii pot fi realizate din majoritatea speciilor arbustive cunoscute. Se pot realiza și din specii de arbori cum sunt fagul sau carpenul, dar arbuștii prezintă avantajul de a ramifica mai bogat și de a reacționa mai bine la tundere.
La pepiniera Grădina Verde putem găsi puieți de arbuști pentru garduri vii, după cum urmează: forziția, cununiță, hibiscus, tamarix și fizocarp – specii cu înflorire de primăvară sau vară, care prezintă avantajul unei întrețineri foarte ușoare, creștere rapidă și rezistență foarte bună la vânturi și condiții de iarnă grea. Dintre speciile de arbuști foioși cu frunză veșnic verde găsim buxus și ligustrum. Tot pentru a realiza garduri vii veșnic verzi putem alege specii de tuia repede crescătoare cum sunt varietățile Brabant, Aureospicata, Atrovirens sau Excelsa. Nu este obligatoriu a ne opri asupra unei singure specii arbustive pentru realizarea unui gard viu.
Se pot planta garduri vii multicolore din combinația mai multor specii foioase sau rășinoase, efectele astfel obținute fiind din cele mai diverse iar riscurile de a avea un gard viu asemănător cu al vecinului fiind practic nule. Singurul dezavantaj al gardului viu este acela că trebuie tuns de 2-3 ori pe an. Dar cei pasionați de grădinărit nu vor fi împiedicați de acest mic impediment.
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.