Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Multe obiecte de uz casnic, aparent curate, poarta uneori bacterii destul de periculoase, care pot declansa alergii sau chiar boli de inima, ori accidente vasculare cerebrale, daca sunt folosite prea mult timp sau in conditii improprii, scrie 9am.ro
Pentru a sti care sunt aceste obiecte si la ce intervale de timp ar fi indicat sa le schimbi, Daily Mail a cerut parerea mai multor medici din Marea Britanie.
1. Lingurile de lemn
Lemnul este mai poros decat plasticul sau metalul, facandu-l mai susceptibil la a purta germeni si bacterii. Cea mai raspandita bacterie in bucatarie este E.coli - de la carnea cruda sau de la copiii cu obiceiuri precare de igiena.
Cel mai indicat este sa lasi lingura de lemn intr-un dezinfectant cam o jumatate de ora dupa ce ai folosit-o si apoi sa o speli cu apa fierbinte si sapun. Nu o pune in masina de spalat vase deoarece se poate crapa, retinand astfel si mai multe bacterii.
Lingura de lemn trebuie inlocuita la cinci ani sau mai devreme in cazul in care este crapata sau are parti moi ori inchise la culoare.
2. Periutele de dinti
Mai multe cercetari arata ca diverse probleme, cum ar fi bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, artrita si infectiile cronice, pot avea o legatura cu periutele de dinti folosite fara respectarea unor reguli de igiena.
Potrivit unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Manchester, o periuta contine in medie cam zece milioane de germeni, printre care se numara si bacterii potential fatale, cum ar fi stafilococi, streptococi, E.coli si candida.
Cel mai indicat este ca periuta de dinti sa fie schimbata o data la trei luni, mai ales daca perii acesteia incep sa isi schimbe forma.
3. Prosoapele de baie
Acestea ar trebui spalate o data pe saptamana la 90 de grade Celsius pentru a indeparta stafilococul auriu, o bacterie ce poate fi transferata de pe piele pe prosop, aceasta putand cauza o infectie daca vine in contact cu o rana.
De schimbat nu este nevoie la o anumita perioada, cu conditia sa fie spalate periodic la temperaturi mari.
4. Pernele si pilotele
In trei ani, o perna noua poate avea chiar o greutate dubla din cauza prafului si a acarienilor ce pot ramane in ea, agravand astfel febra de fan, eczemele, astmul si marind riscul de rinita si sinuzita. Pentru a evita aceste probleme, poti spala perna o data la cateva luni, la 60 de grade Celsius, cel putin 20 de minute. Daca suferi de astm sau esti alergic iti poti cumpara o perna hipoalergica.
De asemenea, si pilotele pot fi pline de microorganisme, un studiu aratand ca una poate contine pana la 20.000 de acarieni, bacterii si spori fungici. De aceea, si acestea ar trebui spalate destul de des, o data la sase luni. In plus, pernele ar trebui inlocuite la doi ani, iar pilotele la cinci.
Tot in aceasta categorie intra si saltelele, care ar trebui aspirate o data pe saptamana. Daca faci acest lucru, o poti schimba o data la zece ani (altfel ar fi indicat la cinci).
5. Periile de par
Un singur folicul de par poate contine pana la 50.000 de germeni, iar peria poate contribui la acest lucru, mai ales pentru ca retine si particule din produsele pentru par. De asemenea, folosind o perie care nu este a ta poti lua impetigo - o infectie de piele contagioasa.
Peria de par ar trebui spalata cu apa fierbinte si sapun in fiecare saptamana si schimbata o data la patru ani sau mai repede daca se deterioreaza si incepe sa zgarie scalpul.
6. Tocatoarele
Potrivit unui studiu, un tocator poate avea de 50 de ori mai multe bacterii decat un colac de toaleta si asta deoarece oamenii curata mai des colacul, stiind ca poate purta germeni. Pentru a curata un tocator este indicat sa il stergi cu un dezinfectant, sa il freci si apoi sa torni peste el apa fierbinte.
De asemenea, este indicat sa ai un tocator pentru carne si altul pentru legume si fructe, pentru a preveni contaminarea incrucisata. Inlocuieste-l o data la trei ani.
7. Periile pentru curatat toaleta
Atunci cand perii acestora incep sa isi schimbe forma este posibil sa nu mai curete la fel de bine vasul de toaleta. In plus, in timpul folosirii pot sari stropi pe suprafetele din jur, imprastiind bacterii.
Indicat este sa o inlocuiesti o data la o jumatate de an sau un an.
8. Buretii si prosoapele de bucatarie
Un studiu realizat la Universitatea din Arizona a aratat ca cei mai multi bureti de bucatarie contin un numar mare de bacterii, printre care si E.coli si salmonella. De aceea, intai ar trebui sa ai un burete pentru vase si unul pentru sters blaturile si alte suprafete, si apoi sa le dezinfectezi periodic si sa le clatesti cu apa fierbinte ulterior.
In ceea ce priveste prosoapele de bucatarie, de asemenea purtatoare de bacterii, trebuie sa le speli la cel putin 90 de grade Celsius. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.