Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mesteacănul este un arbore decorativ mult îndrăgit mai ales datorită tulpinilor care se disting prin albul strălucitor al scoarței vizibil de la mare distanță. Grădinile cu mesteceni capătă o notă rustic-romantică. Ramurile terminate cu lujeri lungi și subțiri atârnă și pendulează ușor la orice adiere de vânt. Coroana mesteacănului nu este largă, dacă ne dorim un arbore cu umbră generoasă la adăpostul căreia să ne petrecem după-amiezile de vară, mesteacănul nu este alegerea potrivită. În schimb, având o coroană îngustă, poate fi plantat fără prea mari riscuri în apropierea construcțiilor. Se folosește ca arbore de aliniament, izolat în amenajările cu tentă rustică, dar cel mai frumos se aranjează în grupuri de 3-5 exemplare, alcătuindu-se puncte principale de interes în parcuri și grădini decorative.
Mesteacănul nu este un arbore pretențios. Nu suportă totuși solurile prea calcaroase și pretinde o ușoară aciditate a solului, motiv pentru care în zona de nord-est a Moldovei unde majoritatea solurilor au un pH de la neutru spre alcalin în groapa de plantare va fi necesară efectuarea unei ameliorări a pământului de plantare cu turbă roșie acidă. Mesteacănului îi place să crească în plin soare, rezistă fără probleme la geruri și nu are nevoie de un pământ foarte fertil pentru a putea să se dezvolte în bune condiții. Rezistă deasemenea foarte bine la praf, fum și poluare, motiv pentru care poate fi folosit fără restricții în amenajările peisagere din orașe.
Plantarea mesteacănului se face în cele mai bune condiții primăvara târziu. Se evită în general puieții prea bătrâni, care au deja scoarța albă dar care nu au un balot de pământ suficient de mare la rădăcină. Se evită deasemenea plantarea puieților scoși din regenerările naturale, șansele de prindere a acestora fiind destul de mici iar conformația tulpinii fiind cel mai adesea defectuoasă. Puieții de mesteacăn produși în pepinieră au tulpina dreaptă cu coroana frumos ramificată iar scoaterea acestora se face în condiții optime, prinderea fiind în felul acesta asigurată. Cea mai potrivită talie a puieților pentru plantare este între 1,5 și 2,5 metri. Puieții cu rădăcina nudă nu ar trebui să depășească 1,5 metri înălțime și vârsta de 2-3 ani, iar peste 3-4 ani și 2 metri înălțime vor fi scoși din pepinieră numai cu balot de pământ suficient de mare încât să acopere bine rădăcinile.
Mesteacănul are importante proprietăți fitoterapeutice, frunzele fiind folosite pentru prepararea ceaiurilor pentru detoxifiere. Printre bolile în care este folositor ceaiul de mesteacăn se numără: nefritele, reumatismul, guta, bolile de piele şi inflamaţiile articulare. Cu ajutorul fierturii, acidul uric este eliminat mai bine din organism, iar nivelul colesterolului scade.
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.