Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Scarificarea gazonului este una dintre operațiunile importante care se impun a fi realizate pentru menținerea unei peluze sănătoase, viguroase și bineînțeles verde.
Această lucrare trebuie realizată în fiecare primăvară, înainte ca iarba să pornească în vegetație sau și mai bine toamna, înaintea căderii zăpezii, în acest fel rănile inevitabile care se produc se vor vindeca la adăpostul păturii de nea.
Ce este, de fapt scarificarea și cum se poate ea realiza? La baza firelor de iarbă se formează un covor tot mai compact de la an la an rezultat din firele moarte de iarbă, din resturile rămase de la tunderea peluzei sau din alte resturi vegetale. Până la un anumit punct acest covor poate ajuta peluza, protejând împotriva evaporării apei și a uzării prin călcare. Dar atunci când devine prea gros, pâslos și tot mai impermeabil, acest covor de vegetație moartă poate îngreuna aerația solului, pătrunderea uniformă a apei în sol și compromiterea aspectului peluzei de gazon.
Scarificarea sau mai pe șleau spus scărmănarea gazonului, presupune tocmai îndepărtarea acestui covor galben de la baza firelor de iarbă, iar acest lucru se poate face manual cu grebla sau cu mașina specială de scarificat. În cazul folosirii greblei, ideală ar fi una special destinată acestui scop, cu dinți foarte duri, ascuțiți și recurbați. Grebla specială pentru scarificat are pe o parte dinții mai rari, pe cealaltă mai deși, astfel că operațiunea se desfășoară în două faze, cu dinții rari se desțelenește stratul pâslos de paie, cu cei mai deși se finisează și se strâng în grămezi.
Scarificatorul electric sau pe benzină este însă acela care face o treabă de calitate fără a provoca și prea multe dureri de spate. Acesta este echipat cu un set de cuțite verticale care se rotesc la viteză foarte mare și desțelenesc solul, aruncând în urmă toate paiele și resturile. Reglând treptat înălțimea cuțitelor și trecând de 2-3 ori peste suprafață, scarificatorul produce în afara îndepărtării covorului mort și o tăiere a solului cu rol de aerisire a acestuia. Chiar dacă în urma trecerii scarificatorului peluza va arăta un pic șifonată, o tăvălugire urmată de o fertilizare și câteva udări corespunzătoare vor face ca în 7-10 zile gazonul să arate ca nou, mai proaspăt, mai verde și mai dornic de a fi călcat. Dealtfel , fertilizarea gazonului este o operațiune absolut obligatorie la începutul primăverii. Să nu uităm că de pe peluză noi doar luăm prin cosire, fără a da nimic înapoi, iar fără nutrienți în sol, iarba nu va fi niciodată așa cum ne-o dorim.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție cu serviciul de scarificare pentru această primăvară.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.