Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Forsythia intermedia, forziţie, cuişoare sau ploaie de aur este un binecunoscut arbust ce ne încântă privirile ostenite de albul iernii la mijlocul primăverii. Este originar din China, Japonia dar s-a aclimatizat foarte bine condiţiilor ecologice din ţara noastră, fiind rezistent la ger şi la secetă.
Înflorirea forziţiei se petrece în luna mai, fiind unul dintre primii arbuşti ce explodează spectaculos, îmbrăcându-se de la baza solului până în vârful lujerilor în flori galbene, alungite, fără un miros deosebit, dar de o intensitate a culorii care nu poate lăsa trecătorul indiferent.
Îngrijirea forziţiei nu reprezintă o problemă, nici chiar pentru grădinarul amator. Plantarea se face în mod obişnuit, în gropi săpate cu hârleţul la o adâncime şi un diametru de cca 40 cm. Atunci când se folosesc pentru plantare puieţi crescuţi în containere, regula generală este aceea ca dimensiunile gropii să fie duble faţă de cele ale balotului de pământ şi rădăcini pe care îl scoatem din ghiveci.
Ameliorarea solului se va face numai în cazul în care avem ghinionul de a planta într-un teren prea argilos, plin de pietre sau resturi de moloz. În rest, forziţia nu pretinde mari calităţi de la pământul în care îşi va întinde rădăcinile. O expunere în plin soare va asigura o înflorire bogată, dar tufa va evolua normal şi va înflori satisfăcător chiar dacă va fi aşezată la umbră. În ceea ce priveşte aprovizionarea solului cu apă, face parte din categoria arbuştilor rezistenţi la secetă. Se va ofili în zilele extrem de călduroase de vară, dacă nu sunt precipitaţii sau dacă uităm să o udăm, dar nu va muri şi nici nu îşi va diminua capacitatea de înflorire pentru următorul an.
Forziţia răspunde destul de bina la tuns, motiv pentru care este una din tufele preferate pentru realizarea gardurilor vii. Se pot realiza deasemenea prin modelarea tufei diferite forme – sfere, paralelipipede, umbrele. Va trebui să dăm o deosebită importanţă alegerii momentului tunderii tufei sau gardului de forziţia, această operaţiune va trebui executată la 2-3 săptămâni după consumarea florilor. O tundere înaintea înfloririi este absolut de neacceptat, iar alegerea acestui moment pentru sfârşitul verii sau toamna va duce la diminuarea semnificativă a gradului de înflorire în anul următor.
Aplicarea unor fertilizanţi specializaţi pentru arbuşti (cei speciali pentru trandafiri sunt foarte potriviţi deasemenea) va contribui la o dezvoltare mai viguroasă a tufei şi la o înflorire mai bogată în mai. În cazul în care achiziţionăm cantităţi mari de puieţi pentru a realiza un gard viu ( în general se folosesc 3-4 puieţi pentru un metrul liniar) este mai eficient să alegem puieţi cu rădăcina nudă, scoşi direct din pepinieră şi pe care îi putem planta în cursul lunii noiembrie sau primăvara în martie-aprilie. Dacă ne dorim o tufă gata formată, ne putem orienta opţiunea către un puiet crescut în container, a cărui prindere este garantată şi care va evolua mult mai bine, fără a mai suferi şocul transplantării.
Forziţia îşi scutură floarea la sfârşitul lunii mai, dar rămâne în continuare o tufă prietenoasă în decorul grădinii. Frunzele lungi, pieloase, de culoare verde-închis, pot asigura un foarte frumos fundal pentru punerea în valoare a unor trandafiri sau a altor plante cu înflorire de vară.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.