Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Hibiscus syriacus, trandafirul sau zămoşiţa de Siria este un arbust destul de des întâlnit îndeosebi în regiunile mai secetoase ale ţării, fiind direct înrudit cu trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-chinensis) pe care majoritatea gospodinelor îl îngrijesc în interiorul locuinţelor.
Arbustul creşte înalt şi cu un port îngust, putând ajunge dacă nu se intervine cu tăieri, până la 3-4 metri înălţime. Este ales pentru realizarea gardurilor vii mai ales în situaţia în care se doreşte un gard viu înalt care să protejeze de privirile indiscrete ale trecătorilor sau a vecinilor. Răspunde bine la tundere, de aceea poate fi dirijat sub formă de gard viu sau condus sub formă de arbore cu trunchi, chiar arbore cu coroană umbrelă.
Acest arbust înfloreşte în a doua jumătate a verii, atunci când majoritatea tufelor şi-au scuturat deja florile şi îşi poate menţine pe ramuri podoabele sub forma unor trompete albe, mov sau chiar roşii, până toamna târziu, aproape de căderea brumelor. Frunzele şi florile de hibiscus sunt folosite în medicina naturistă, având proprietăţi în reducerea vâscozităţii sângelui, fiind totodată un puternic diuretic, antioxidant şi hipotensiv foarte bun. Este deasemeni bine de ştiut faptul că ceaiul de hibiscus poate ajuta în mod eficient la tratarea alcoolismului. Aşadar, în afara rolului de tufă decorativă sau gard viu, trandafirul de Siria este bine de îngrijit pe lângă casă pentru a avea la îndemână oricând elemente din farmacia naturii.
Trebuie să reţinem că acestui arbust îi plac foarte mult lumina şi căldura, de aceea îl vom planta în loc însorit, deschis, dar dacă se poate, ferit totuşi de curenţii reci ai iernii. Deşi iubeşte căldura, nu face mofturi prea mari în crivăţul din nordul Moldovei, de aceea nu trebuie să avem nici o reţinere atunci când îl alegem pentru decorul grădinii. Nu are pretenţii prea mari faţă de umiditate, tolerând cu eroism secetele prelungite. Cu toate aceste, în zilele caniculare, dacă îl vom vedea că se ofileşte, va trebui să îi turnăm măcar odată pe săptămână câte o găleată de apă la rădăcină. Fertilizanţii speciali pentru arbuşti îl vor îndemna să crească mai viguros, să înflorească mai abundent şi să menţină florile o perioadă mai lungă. Putem opta deasemeni, mai ales dacă dorim să folosim frunzele şi florile plantei pentru prepararea de ceaiuri medicinale, pentru fertilizarea naturală, cu gunoi de grajd pe care îl vom aplica toamna târziu în jurul plantei (cam o găleată).
Tăierile se pot face pentru menţinerea formei geometrice a gardului viu sau pentru dirijarea în forma dorită a tufei. Din hibiscus nu vom putea realiza forme fanteziste aşa cum ne permite buxusul, lemnul câinesc, cununiţa sau forziţia, şi trebuie să reţinem că, cu cât îl vom tăia mai sever cu atât va înflori mai puţin. Dar poate fi tuns cu mare succes pentru formarea trunchiului şi obţinerea unor forme foarte asemănătoare cu acelea a unor arbori adevăraţi.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.