Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sunt viu colorati şi este minunat să îi priveşti cum se strecoară printre plantele de apă şi cum se hrănesc în acvariul care tronează în sufragerie. Dar...
Specialiştii spun că există boli ale peştilor care pot fi transmise la om, iar unele pot fi chiar mortale.
Sunt mai multe tipuri de virusuri, care pot fi transmise de la peşti la oameni, cum ar fi Vibrio alginolyticus, V. damsela, V. Parahaemolyticus, V.vulnificus. Plus bacterii periculoase.
Cum se contactează?
Viruşii Aceste specii intră în corpul uman prin intermediul leziunilor şi al infecţiilor, şi pot provoca şi infecţii gastrointestinale. Cel mai puternic virus este considerat V.damsela care atacă foarte puternic organismul uman, ajungându-se de multe ori la amputări de membre şi chiar la deces.
„Tuberculoza peştilor” sau „granulomul de piscină” este o boală provocată de bacteria Mycobacterium marinum. O bacterie foarte rezistenta la aproape orice tratament, care atacă de obicei extremităţile corpului, mâinile şi picioarele. Despre acestă boală se spune că nu e fatală, însă este similară cu artrita. Cum se contactează? Prin zgârierea de sticla acvariului, prin extragerea apei din acvariu cu un furtun, cu gura ş.a.
Doar câteva
Mai există şi „boala peştelui nebun”, cauzată de Streptococuc iniae. Boală care se manifestă prin febră, tremurături, meningită, artrită, infecţii ale sângelui şi pielii.
Pfiesteria este microb care poate fi întâlnit uneori în „înfloririle algale”, iar contactul cu el poate duce la înroşirea ochilor, dureri de cap, vedere înceţoşată, ameţeli, vomă, pierderi de memorie, şi multe altele. Însă există o „şansă”: microbul poate fi contactat doar din laboratoare. Acestea sunt doar câteva dintre pericolele „din jurul” acvariului cu peşti.
Reguli de igienă
Iubitorii de „peşti la domiciliu” sunt sfătuiţi de către specialişti să ţină cont de câteva reguli de igienă dacă vor să nu aibă de-a face cu cele de mai sus: evitarea „mişcării” peştilor şi acvariului dacă aveţi răni pe mâini, acvariul să nu fie în nici un caz sifonat cu gura, spălarea mâinilor cât mai bine după „intervenţia” la acvariu.
De asemenea, sunt avertizate să aibă grijă în special persoanele cu imunitatea scăzută, persoanele care suferă de diabet, disfuncţii hepatice, sau alte afecţiuni care pot fi agravate prin nerespectarea regulilor de igienă în ceea ce priveşte întreţinerea peştilor din acvariu. Sursa: evz.ro
31.03.2013 la 12:28
99% din bolile pestilor nu sunt transmisibile la om.daca pestii din acvariu transmit boli ,atunci si crapul,carasul ,toti pestii care ii luati de la hala pot sa va transmita boli.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.