Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Tamarix ramossisima sau cătina roșie este un arbust care înflorește spectaculos în plină vară, florile de culoare roz fiind foarte mici, însă dispuse în raceme spiciforme, foarte dense, reunite în panicule mari, astfel încât spectacolul înfloririi nu poate fi trecut cu vederea. Frunzile cătinei roșii sunt deasemenea interesante, aciforme, mărunte, dese și moi la pipăit.
Această specie arbustivă crește de obicei spontan în luncile râurilor, preferând terenurile nisipoase și ceva mai umede. Cu toate acestea, grădinarii și silvicultorii cunosc rezistența cătinei roșii atât la secetă cât și la geruri și înghețuri, fiind folosită adeseori pentru împădurirea terenurilor degradate. De ce ar trebui să avem o cătină roșie în grădină? În primul rând prentru că – odată plantată, nu mai trebuie să-i ducem grija. Nu va trebui să o udăm, să o prășim sau să o fertilizăm. Cel mult, numai în cazul în care creșterea ei excesivă ne-ar putea deranja, îi putem aplica (la sfârșitul toamnei sau începutul primăverii) o tăiere de corectare a formei.
Cătina roșie este excelentă pentru garduri vii robuste. Am văzut-o pe autostrăzile din Ungaria ca și perdea verde de delimitare a sensurilor de circulație. Un gard viu pe două rânduri poate atinge o lațime de 1-2 metri și se poate tuned sever, îndesind viguros și făcând astfel impenetrabilă bariera verde.
În Dorohoi, un frumos exemplar de Tamarix poate fi văzut la Clubul Copiilor. Înflorește în plină vară, când spectacolul culorilor din arbori și arbuști s-a potolit, iar nuanța de roz viu impresionează surpinzător.
O tufă de cătină se plantează de obicei undeva mai în spatele grădinii. Nu trebuie să facem din ea principalul obiect de atracție al grădinii, întrucât în afara periodei de înflorire nu este foarte spectaculoasă, dar dacă avem vreun vecin indiscret, tufa de tamarix s-ar putea să îi mai potolească din curiozitate acestuia.
Fructele tamarixului sunt roșii și trebuie avut în vedere că nu sunt comestibile. Nu trebuie confundate cu fructele cătinei albe (Hippophae rhamossisima) sau ale cătinei de gard (Lycium barbarum –goji) care sunt foarte populare pentru calitățile vindicative.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.