Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Potentila fruticosa este un arbust denumit popular Cinci degete datorită frunzei de forma unei palme. Motivul pentru care ar trebui să avem în grădina noastră un astfel de arbust este în primul rând legat de rezistența acestuia la clima aspră din nordul Moldovei.
Plantat chiar și în grădinile din zona montană, arbustul înflorește fără a cere prea multă îngrijire, nu degeră și nu solicită un sol de cea mai bună calitate. Are un aspect compact, mătăsos, frunzele mărunte și dese nelăsând să se vadă aproape deloc structura tulpinilor. Lujerii sunt subțiri, moi și se curbează adesea sub greutatea frunzișului și a florilor.
Potentila este un arbust de talie mică, nu depășește de regulă un metru în înălțime și diametru dar poate fi tuns și păstrat de talie mult mai mică – chiar până la 30-40 cm în diametru. Florile cele mai populare sunt cele galbene aurii, dar există și varietăți de potentila cu flori albe, roșii sau portocalii. Înflorește începând cu luna iunie, de regulă foarte abundent, florile îmbrăcând într-o mare măsură aspectul general al tufei. Înflorește continuu până aproape de venirea înghețurilor, în octombrie. Peste iarnă frunzele cad, tufa rămânând însă în continuare cu un aspect compact datorită desimii mari a lujerilor subțiri.
Potentila nu este deloc pretențioasă față de condițiile de climă și nici nu pretinde un sol foarte bogat. Dacă o vom planta însă într-un loc însorit, cu solul din groapa de plantare ameliorat cu turbă de sphagnum, dacă o vom uda din când în când și îi vom aplica îngrășăminte cu concentrație mai ridicată de potasiu (orice îngrășământ granular sau solubil pentru plante cu flori), potentila ne va bucura timp de câteva luni cu o mulțime de flori strălucitoare.
Se plantează ca arbust izolat în grădină, se poate plasa foarte bine și în interiorul straturilor cu flori, este deasemenea foarte indicat pentru garduri vii de înălțimi mai mici sau pentru realizarea unor frumoase borduri florale în jurul diferitelor amenajări din grădină.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.