Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Care sunt salariatii fata de care exista interdictii de concediere, ce se intampla cu angajatii care au CIM suspendat in situatia dizolvarii si radierii societatii, de ce protectie juridica beneficiaza angajatii care se afla in concediu si cine are prioritate la pastrarea postului in cazul unei concedieri colective aflăm dintr-un articol semnat Avocatnet.ro.
Pe durata concediilor de odihna, medical, de maternitate, pentru cresterea copilului, contractul de munca este suspendat, iar angajatul primeste o indemnizatie, si nu salariu.
Salariatii aflati in concediu isi conserva drepturile de care se bucurau la momentul la care au intrat in concediu. Aceasta protectie este conferita ca efect al suspendarii. Practic, la momentul intoarcerii la lucru, vor avea toate drepturile pe care le aveau la momentul intrarii in concediu, impreuna cu toate drepturile castigate aditional ca efect al modificarilor din contractele colective sau din legislatie intervenite in perioada suspendarii.
Principala protectie juridica de care se bucura toti acesti salariati consta in interdictia angajatorului de a-i concedia in intervalul dat. Prin urmare, chiar daca angajatorul opereaza reduceri de personal in contextul carora elimina din organigrama si postul ocupat de catre salariatul aflat in una dintre situatiile de suspendare enumerate mai sus, perioada de preaviz la concediere nu va incepe sa curga decat din prima zi dupa incetarea suspendarii contractului de munca. Mai mult, daca situatia de suspendare intervine pe durata termenului de preaviz, termenul de preaviz se suspenda la randul sau pentru o durata egala cu cea a suspendarii. In practica, in general, chiar daca un intreg departament este eliminat de exemplu din organigrama societatii, postul ocupat de catre angajatul aflat in concediu din cadrul acelui departament va continua sa subziste in mod fictiv, fiind desfiintat efectiv si eliminat din organigrama doar la intoarcerea din concediu a titularului postului.
Protectia impotriva concedierii a salariatilor mentionati mai sus nu este absoluta. Codul Muncii prevede ca aceste masuri de protectie nu se aplica in cazul concedierii din motive de reorganizare judiciara, precum si in situatia falimentului angajatorului. In aceste situatii extreme, angajatii ies de sub sfera de protectie a prevederilor legale. (DorohoiNews.ro)
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.