Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Se împlinesc 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui mai mare creator de tipuri, de personaje din literatura română, Ion Luca Caragiale. Deoarece anul 2012 a fost declarat „Anul Caragiale” în această perioadă cu toţii îl comemorăm pe cel care a pus bazele teatrului de comedie în România. Elevii din clasa a VI-a împreună cu liceenii de la Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” Şendriceni au pregătit un program artistic vineri, 6 aprilie 2012, dedicat celui mai mare dramaturg român. Spectacolul a fost coordonat de profesorii de limba şi literatura română Grădinariu Violeta, Irimia Corina Elena, Rudişteanu Liliana şi Tomiuc Titus Ciprian.
Numele Ion Luca Caragiale ne duce cu gândul la umor, la schiţe, la piese de teatru care ridiculizează viaţa politică şi la un limbaj sarcastic, uşor de reprodus.
Elevii din clasele a IX-a E, a IX-a F şi a IX-a J au interpretat schiţa Vizită, înfăţişând întâmplările ce evidenţiază efectele educaţiei greşite. Elevii din clasa a VI-a ne-au demonstrat că în schiţa D-l Goe, Goe se comportă ca „un om mare”, pe când cele trei cucoane „se copilăresc” pentru a fi pe placul „puişorului”. Elevii au evidenţiat contrastul dintre pretenţiile unor părinţi de a fi buni educatori şi ceea ce sunt în realitate (excesiv de îngăduitori).
Dintre tipurile comice ale lui Caragiale pictate şi prin cultura lor, Conu Leonida din comedia Conu Leonida faţă cu reacţiunea este tipul cel mai „cult” şi în acelasi timp cel mai sărac sufleteşte. Condider că personajul Conu Leonida îşi exprimă concepţia lui asupra realităţii. Marele vis al conului Leonida este de a trăi într-o egalitate absolută cu semenii, împărtăşindu-se nestingherit din toate avantajele vieţii. M-am străduit împreună cu elevul Hârtopan Andrei să interpretăm cât mai bine rolurile personajelor principale. Este o piesă foarte greu de jucat deoarece este lipsită de acţiune, de peripeţii, neprovocând de la început nicio aşteptare (Avasilichioaie Larisa, clasa a XII-a C).
Pentru o oră, elevii clasei a IX-a K au avut o lecţie deosebită de „grămakică” şi de „makemakică” predată de domnul pedagog Rostogan. A fost o provocare pentru mine să interpretez rolul pedagogului din schiţa Un pedagog de şcoală nouă. De-abia acum am conştientizat cât este de grea meseria de profesor şi cât este de dificil să ai atenţia distributivă pentru a observa tot ceea ce fac „şcolerii” în timpul orei… (Ciubotariu Cezar, clasa a XII-a E). Apoi elevii au dat „examenul anual”. În schiţa Examenul anual se ridiculizează un aspect valabil şi în zilele noastre: notarea subiectivă a „odraslelor” din înalta societate…În cadrul acestei activităţi am avut ocazia să ne punem în valoare cunoştinţele noastre despre marele dramaturg şi talentul. Împreună cu alţi colegi am interpretat cu plăcere fragmente din opera scriitorului. (Ilucă Costel, clasa a XII-a E). (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.