Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Conform ordinului Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), publicat pe 13 martie a.c. în Monitorul Oficial, universitățile din Iași ar trebui să modifice metodologiile de admitere.
În acest mod este posibil ca viitorii studenți să nu se mai bazeze pe notele obținute în anii de liceu.
La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) schimbările referitoare la admiterea din anul 2012 nu sunt majore, dintre cele 15 facultăți doar trei introducând probe sau examene.
La Facultatea de Informatică, absolvenții de liceu vor trebui să aleagă între a susține un examen la informatică sau la matematică,care va conta în proporție de 50%. Programa pentru testul scris este cea de la proba scrisă la bacalaureat, filiera teoretică, profilul real. Candidații care aleg Facultatea de Educație Fizică și Sport sau Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației vor avea de susținut, la fel ca și în anii precedenți, o probă eliminatorie: sportivă și respectiv, de muzică și dicție. La Facultatea de Drept se continuă la fel ca și în anul universitar 2011-2012, admiterea pe baza unui test de limba română, care va conta în proporție de 50%.
La facultățile de Chimie, Geografie și Geologie, Matematică și Teologie Ortodoxă, admiterea se va face și pe baza notei obținute la proba scrisă din cadrul bacalaureatului, pentru care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul și specializarea urmate (proba E). În cazul celorlalte opt facultăți ale UAIC, criteriul de admitere va fi media de la examenul de bacalaureat.
Reprezentanții insituției de învățământ superior consideră că noile criterii de admitere au fost anunțate prea târziu de către MECTS, modalitatea de admitere fiind stabilită și aprobată de Senat încă din luna ianuarie a acestui an. “Cei de la minister ne-au pus într-o situație delicată. Este adevărat că ne-am pliat și am căutat o formulă care să nu deranjeze candidații. Speranța noastră este ca și bacalaureatul din acest an să fie unul exigent și corect, pentru ca media să facă o departajare reală”, a declarat prof. univ. dr Gheorghe Iacob, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar la UAIC.
De asemenea, acesta mai consideră că introducerea unor probe de specialitate reprezintă la ora actuală o măsură riscantă, facultățile cu cerere minimă putând pierde majoritatea candidaților. “Specializările care se cer, cum ar fi Dreptul, Psihologia sau Informatica nu vor fi afectate de o selectare mai riguroasă de la început. Însă dacă ne gândim la facultățile de Istorie, Chimie sau Fizică, vor întâmpina probleme dacă vor introduce și un test de specialitate”, a mai adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iacob.
Universitatea “Al. I.Cuza” din Iași a publicat deja metolodogiile de admitere pe site-ul oficial. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.