Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
"Tehnoeconomia europeană" funcţionează de 20 de ani, iar din 2002 a fost declarată în afara legii. Autorităţile nu reuşesc să-i pună lacăt pe uşă
În urmă cu nouă ani, într-o dimineaţă, în faţa Universităţii "Tehnoeconomia europeană", care oferă învăţământ fără frecvenţă, era forfotă mare: poliţişti, mascaţi, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului veniseră în instituţie convinşi că în acea zi o vor închide. Ecaterina Andronescu, şi atunci ministru al Educaţiei, era la faţa locului şi declara, revoltată, că nu e normal ca o universitate neacreditată şi neautorizată să funcţioneze nestingherită. Însă tot demersul din acea zi n-a fost decât un foc de paie şi fiecare dintre cei prezenţi a plecat din faţa universităţii așa cum a venit.
Astăzi, lucrurile sunt la fel de actuale: universitatea este tot în afara legii, înmatriculează studenţi pe bandă rulantă şi le oferă diplome fără valoare.
La fel ca atunci, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru a o închide, iar astăzi, la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se va pune la punct planul de bătaie.
Rectorul universităţii, procesoman celebru, figurează în sute de dosare, ba ca acuzat, ba ca acuzator, aflându- se în război cu instituţii publice, bănci, universităţi, etc. În cel mai recent proces, aflat pe rol, ANAF Sector 2 a cerut sechestru pe bunurile instituţiei, din cauza datoriilor.
Pus sub urmărire penală şi amendat în repetate rânduri pentru că nu a permis accesul organelor de control în instituţie, rectorul a scăpat până acum basma-curată.
Ioan Curtu, preşedintele ARACIS spune că funcţionarea universităţii e o enigmă. "Are un şef care nu ţine cont de nimeni şi de nimic, şi nu a fost închisă până acum pentru că Poliţia nu-şi face treaba. Dacă eu vin cu un camion de pepeni şi îi vând pe marginea drumului, imediat mă ia Poliţia. La ei nu e nicio problemă", e revoltat Curtu.
Colegul lui, Radu Damian, director al Departamentului pentru asigurarea calităţii din cadrul ARACIS, a avut o confruntare directă cu rectorul Bogdan Dumitraşcu. Nici mai mult nici mai mai puţin, rectorul l-a ameninţat cu moartea pe reprezentantul ARACIS, după cum susține Ioan Curtu.
Studenți la ”Tehnoeconomia europeană” cu diplome de la ASE
Gheorghe Roșca, fost rector al ASE, își amintește că a fost hulit și înjurat în repetate rînduri de rectorul instituției, care l-a și dat în judecată. Roșca explică modul în care, până în 2003, studenții de la ”Tehnoeconomia europeană” au putut să-și dea licența la universități de stat și să primească diplome legale.
”Într-o vreme, legea permitea ca absolvenții lor să vină să dea licența la noi. Se dădea un așa numit examen filtru, teoretic, iar apoi licența propriu- zisă. În acea vreme, nu exista încă obligativitatea autorizării universităților private. Apoi, când s-a cerut tuturor universităților să se autorizeze, ei nu au făcut acest lucru. Nu le-am mai permis să dea licența la noi. Totuși, dintr-o eroare de secretariat, am înscris la master câțiva absolvenți ai lor, pentru că titulatura universității semăna cu cea a celei Româno- Americane, care funcționa legal. Când am constatat confuzia, i-am exmatriculat pe studenții înscriși la master, care s-au dus la ei să le ceară socoteală. Rectorul instituției ne-a dat atunci în judecată”, spune fostul rector al ASE.
Ministrul Educației: ”Este o chestiune penală”
Nu doar reprezentantul ARACIS a fost amenințat cu moartea de rectorul instituției, ci și Ecaterina Andronescu, ministru al Educației. ”Se întâmpla demult, în vremea în care eram secretar de stat”, își amintește Ecaterina Andronescu. Râde de întâmplare, apoi însă se revoltă. ”Credeam că am și reușit să închid această instituție. Nu știam că mai funcționează. O să cer sprijinul ministrului de Interne, să văd cum ne poate ajuta”, spune actualul șef de la Educație. ”Ceea ce face acea instituție este pur și simplu escrocherie, este o chestiune penală, fals în acte publice”. Sursa: evz.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.