Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Liceul „Regina Maria” a fost gazda celei de-a patra Reuniuni de proiect din cadrul Parteneriatului Multilateral Comenius, „Les traditions populaires – une entrée interculturelle”, finanţat de Uniunea Europeană.
Activităţile au vizat cunoaşterea mediului social şi cultural local de către partenerii europeni. Desfăşurată pe parcursul a cinci zile, 11-15 martie 2013, Reuniunea de Proiect a debutat cu masa rotundă de la Primăria Dorohoi în care s-au realizat comparaţii între sistemul de funcţionare a administraţiei locale cât şi interdependenţa dintre sistemul de finanţare a învăţământului şi administraţia locală. Au fost vizitate pentru documentare obiective culturale şi religioase din patrimoniul naţional precum Biserica „Sf. Neculai”, Bisericuţa de lemn precum şi Muzeul „George Enescu” în care elevul nostru, Răzvan Borşan, a încântat şi emoţionat printr-un mini-concert de pian.
În cadrul şcolii, activităţile au urmărit prezentarea liceului, a partenerilor, a sistemului românesc de învăţământ. Întreaga săptămână a constituit pentru elevii noştri o experienţă unică, o lecţie de viaţă pe care numai o societate plurilingvistă şi multiculturală o poate oferi. Elevii au legat prietenii, au conştientizat o dată în plus importanţa limbilor străine şi au descoperit un prilej unic de a-şi promova patrimoniul naţional în cele mai diverse forme.
Din calendarul proiectului, s-au organizat dezbateri pe tema „Marile sărbători de peste an”, activitatea finalizându-se cu elaborarea Calendarului „Toute l’année en fête”, unul dintre produsele proiectului, cât şi dezbaterea „Ce înseamnă să fii român/francez/bulgar/grec/italian?” Urmărind aspecte geografice, istorice, economice si mai ales culturale, elevii au încercat să ofere o imagine a poporului din care provin, punând accent şi pe stereotipuri, dar evidenţiind şi marile contribuţii pe care fiecare ţară le-a adus pe parcursul anilor în toate domeniile şi a monumentelor ce fac parte din lista monumentelor protejate de UNESCO.
Masa tradiţională românească a completat imaginea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, aducând în prim-plan obiceiurile culinare ce ne definesc regiunea şi ne individualizează pe harta bucătăriei europene.
Spectacolul organizat marţi la Sala Teatrului a completat imaginea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, prin concursul adus de corul elevilor de la „Regina Maria” şi corul „George Enescu” conduse de dna Guşulei Gheorghina, trupa de teatru cu piesa „Avarul” de Molière, coordonată de dna Foca Alina, trupa de dans popular „Brâuleţ Moldovenesc” formată din elevi de la Liceul „Regina Maria” şi Colegiul Naţional „Grigore Ghica Vv”, cântecele pline de sensibilitate ale Silviei Paşcu iar spectacolul a fost întregit de prestaţia extraordinară a Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Mugurelul” de la Clubul Copiilor Dorohoi, sub coordonarea d-lui Marcel Dupu şi a Ansamblului de dansuri „Stejărelul” sub îndrumarea d-lui Leonid Enea şi a d-lui Constantin Dicu.
Expoziţia de costume şi obiecte tradiţionale a definit imaginea unui popor aflat deseori la cumpăna dintre tradiţie şi modernitate. Partenerii au apreciat nivelul de cultură al elevilor noştri, abilitatea de a utiliza limbile străine într-o comunicare naturală şi rădăcinile puternice pe care copiii noştri le mai au în obiceiurile şi tradiţiile româneşti.
„Se citeşte în ochii copiilor voştri dragostea de tradiţie. Cât suflet pun în interpretarea cântecelor şi dansurilor populare, cu câtă mândrie poartă costumele populare, câtă gingăşie şi naturaleţe se citeşte în ochii lor, toate acestea trădează rădăcini puternice în obiceiurile şi tradiţiile naţionale. Ne-a uimit frumuseţea sufletului românesc. Să nu vă lăsați nicicând copiii să-şi piardă echilibrul şi frumuseţea cu care au fost crescuţi!” declara coordonatoarea de proiect din Franţa, Damienne Tetaz.
Reuniunea de proiect s-a dovedit un real succes şi a antrenat un număr foarte mare de elevi şi profesori din cadrul liceului şi din comunitatea locală, dovedind, o dată în plus, spiritul de echipă, dăruirea reprezentanţilor comunităţii locale, calitatea umană deosebită a invitaţilor noştri şi colectivul extraordinar al Liceului „Regina Maria”. (coordonator proiect, prof. Ciobanu Ilucă Cristina)
19.03.2013 la 18:53
Felicitari pentru implicarea elevilor in proiecte de asemenea anvergura!Valoarea si competenta prof@ elevilor de la Liceul "Regina Maria" sunt o certitudine!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.