Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Marţi, 2 aprilie 2013, în cea de-a doua zi din cadrul săptămânii ,,Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”, elevii claselor I-IV ai Şcolii Gimnaziale ,,Ştefan cel Mare” din Ibăneşti, au efectuat o vizită la Muzeul Etnografic al comunei.
Prin obiectele exponate (colecţii de costume populare, brâie, sumane, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, textile de interior cu motive simbolice de veche tradiţie şi multe altele) care poartă pecetea trecerii timpului, elevii însoţiţi de dascălii lor (Păvăleanu Geta, Brânduşeru Daniela, Moruz Lenuţa, Berechea Mihaela şi referentul cultural Aiacoboaie Viorel) au pătruns în universul tradiţional al satului şi al meşteşugului românesc.
Vizita a reprezentat o lecţie deschisă despre cultură, civilizaţie istorică şi artă meşteşugărească locală, unde elevii ciclului primar au putut să-şi îmbogăţească cunoştinţele şi să-şi pună în valoare talentele şi aptitudinile.
Apoi, copiii au pătruns în atmosfera habitatului tradiţional rural, prin vizitarea unei gospodării ce are în dotare unelte pentru prelucrarea materialelor textile: furcă, fus, meliţă, piaptăn, roată de tors, război de ţesut, textile de interior, vârtelniţă etc.
Astfel, activitatea s-a transformat într-o şezătoare tradiţională activă, unde copiii, îndrumaţi de doamnele Ţârliman Elena şi Racu Aurelia au descoperit drumul firului de aţă din lada de zestre a bunicii, având prilejul de a se iniţializa în arta ţesutului prin demonstraţiile făcute de către meşterii populari.
Următoarea oprire a fost la ,,Monumentul Eroilor”, o placă de marmură realizată în cinstea eroilor comunei Ibăneşti care s-au jertfit pentru ţară şi neam. Copiii au fost impresionaţi de cele două tunuri plasate lângă monument, imaginându-şi pentru câteva clipe că sunt adevăraţi soldaţi gata pregătiţi de luptă pentru apărarea ţării.
Această activitate desfăşurată la Muzeul Etnografic, un spaţiu al aventurii, al cunoaşterii, al ludicului şi al creativităţii a generat sentimente pozitive cu privire la cultura tradiţională, a însemnat o călătorie în timp şi a conturat zâmbete pe chipurile micilor elevi.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.