Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sub acest generic, la Şcoala Gimnazială ,,Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, s-au derulat diverse activităţi, prin care s-a marcat Ziua Internaţională a Cărţii.
Sub îndrumarea domnilor profesori, noi, elevii, organizaţi pe ateliere, ne-am pregătit astfel:
1. Elevii din echipa de documentare au accesat diverse surse în cadrul CDI din şcoală, descoperind:
- motivaţia pentru care UNESCO a desemnat, începând cu anul 1995, ziua de 23 aprilie- ,,Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor” (ziua coincide cu trecerea în nefiinţă a două personalităţi din panteonul literaturii universale: W. Shakespeare şi Miguel de Cervantes, dar şi cu naşterea altora);
- începând cu anul 2005, sărbătorim şi ,,Ziua Bibliotecarului din România”;
- scriitori care au abordat în creaţiile lor tema cărţii, a cuvântului făuritor de lumi sau au făcut mărturisiri despre actul scriiturii, despre lectură (Miron Costin, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Marin Sorescu, Alex Ştefănescu, alţi scriitori contemporani, dar şi Jorge Luis Borges, G. Flaubert);
Coordonaţi de doamna bibliotecară a şcolii, noi, elevii, am pregătit o expoziţie de carte.
2. Elevii din echipa de creaţie şi interpretare, valorificând informaţiile furnizate de ceilalţi colegi şi exprimându-şi creativitatea, am pregătit un program dedicat acestei zile, cuprinzând:
- lectura unor creaţii proprii în versuri şi în proză, pe tema cărţii, a actului lecturii;
- recitări din opere pe aceeaşi temă, ale poeţilor din toate timpurile;
- interpretare vocală/instrumentală a unor piese circumscrise temei;
- dramatizarea unor creaţii proprii (,,Doi camarazi”) sau din literatura clasică (,,Inspecţiune” de I.L. Caragiale), având drept mesaj importanţa cărţii, promovarea lecturii.
Prezent la activitate, prof. Marius Ionescu, directorul şcolii, a apreciat implicarea profesorilor și a noastră şi ne-a atras atenţia asupra importanţei lecturii şi, în special, a cărţii în viaţa noastră: nu informaţia primită pe un display modelează mintea, ci firicelul acela numit rând, dintr-o pagină de carte, sapă cu adevărat circumvoluţiunile creierului. Acesta a mai spus că, doar cartea poate asigura dezvoltarea armonioasă a noastră şi ne poate deschide larg orizonturile.
În concluzie, activitatea a fost foarte frumoasă şi utilă, bine primită de toţi cei prezenţi.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.