Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Copiii care sunt acum la finalul ciclului primar sunt prima generaţie care va urma gimnaziul de cinci ani, vor da admitere la liceu pe bază de portofoliu şi Bacalaureat transdisciplinar. Potrivit noii Legi a Educaţiei, şcoala va începe la 6 ani cu clasa pregătitoare. Vor fi 5 ani de şcoală primară, alţi 5 de gimnaziu şi 3 ani de liceu, scrie adevarul.ro.
Noua Lege a Educaţiei îi atinge pe toţi elevii mai mici de clasa a VII-a. Primele examene schimbate le vor da elevii care sunt acum în clasa a IV-a. Ei vor intra la liceu pe bază de portofoliu, cu alte cuvinte, în funcţie de întreaga performanţă a elevului din anii de gimnaziu. Portofoliul va conta în proporţie de 70% la admitere şi restul de 30% va fi reprezentat de examenul de admitere. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că legea va fi aplicată treptat, astfel încât elevii care sunt acum în sistem să nu fie bulversaţi. „Modificările de substanţă vor intra în vigoare gradual. Bac-ul se va da exact ca anul trecut", a spus Funeriu. Examenul de maturitate transdisciplinar, prevăzut de lege, se va da abia în 2015 şi presupune că elevii vor avea de rezolvat probleme pentru care vor avea nevoie de cunoştinţe din mai multe materii. De exemplu, proba de ştiinţele naturii va conţine probleme legate de chimie, fizică şi biologie. Acest tip de Bac îl vor susţine elevii care acum sunt în clasa a VII-a şi care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul şcolar 2012-2013.
Mai puţine ore de stat la şcoală
Elevii care acum sunt în clasa a IV-a şi care vor începe gimnaziul la toamnă sunt primii care vor încheia acest ciclu şcolar cu clasa a IX-a. Clasa pregătitoare devine obligatorie în învăţământul primar începând cu anul şcolar 2012-2013 şi îi va afecta pe copiii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie anul viitor. Legea modifică şi numărul de ore de la învăţământul preuniversitar. În principiu, acesta se va micşora cu 5-6 ore pentru fiecare ciclu de învăţământ. Astfel, elevii de la clasele primare vor face 20 de ore/săptămânal, cei de la gimnaziu 25 de ore, iar cei de la liceu 30 de ore pe săptămână.
Tot în privinţa învăţământului preuniversitar, profesorii titulari nu vor mai da un alt examen, ci îşi pot păstra postul până la pensie. În schimb, cei care vor să intre în sistem de acum încolo vor avea nevoie de o pregătire profesională mai riguroasă: vor fi obligaţi să facă doi ani de masterat didactic şi un an de stagiatură. Legea Educaţiei intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, şi are nevoie, pentru a aplicată, de 50 de hotărâri de Guvern şi 100 de ordine de ministru. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.