Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ziua de 1 iulie 2013 a insemnat pentru absolventii clasei a XII-a examenul scris la Limba si literatura romana, iar pentru profesori ziua in care un ochi a ras si altul a plans. Pe de o parte zambeau din cauza perlelor scrise de elevi in lucrari, iar pe de alta parte plangeau ca munca profesorilor s-a dovedit, in unele cazuri, a fi in zadar.
Chiar daca nu sta bine la capitolul Literatura, un elev din Alba e in pas cu moda. Pus sa comenteze un text din „Scrinul Negru” de George Calinescu, elevul a ales sa faca o analiza a stilului vestimentar al personajului descris: „Toalele astea nu se potrivesc deloc cu ceea e ce cool pentru mine. Auzi, haine gri cu petice, cojocel, gumilastici. As purta cel mult un jins cu petice, da sa fie Calvin. Merge asta cu bocancii, dar sa aiba stil, marca. Port si sacouri sic, dar cu piele in coturi, nu cu sac pe umeri. M-a deprimat fragmentu’ asta“.
De asemenea, Calinescu a ajuns sa fie un Vanghelie modern. „N-avea omul alte cuvinte la el, d-asta le-a folosit (verbele la timpul imperfect – n.r.). Era un fel de Vanghelie modern“.
La cerinta „Selecteaza doua secvente din text care fixeaza dimensiunea spatiala”, un elev a crezut ca e vorba de o intrebare-capcana: „Ce spatiu, cand totul se petrece pe pamant, pe strada Baneasa, lacul Floresca, in 1950. De unde nave cosmice atunci?“.
Modelul meu in viata sau imaginatie la cote inalte
Subiectul care a starnit cele mai multe zambete a fost eseul in care elevii au avut de argumentat importanta alegerii unui model in viata.
„Este foarte important sa iti alegi un model in viata. Eu inca de mica m-am vazut model de succes, pe marile scene, prezentand haine scumpe, pentru oameni rafinati. Acum modelul meu este Madalina Ghenea“.
„Multa lume critica pe Zavoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afis in show biz, prin toate revistele, le urmaresc fotografii in cluburi, pe strada, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reusit in viata. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te stie nimeni, in afara de cartierul tau.
„E bine sa ai un model de urmat, te inspira in ce faci“.
„Un model te reprezinta. Gigi Becali vorbeste pe intelesul meu, pricep. Patapievici are fraze incalcite, musai am nevoie de dictionar ca sa pricep ce vrea sa spuna“.
„O duci bine in viata daca esti smecher, cu masina tunata, gagica cool, ti se apleaca lumea la picioare. Sau poti fi afacerist ca Gigi Becali, sa fi toata ziua pe la televizor, sa arunci cu bani la saraci. Asta vad eu model, ca baiat de baiat ce sunt. Nu mi-am schimbat parerea nici dupa ce l-au arestat pe Becali, dupa trei ani scapa. Ramane in istorie“.
„Catalin Botezatu este un model in viata pentru orice fiinta pentru ca el ia fete din viata reala si le duce si le imbraca la Bucuresti si pe unele chiar mai adanc in Europa”
„Pe langa modelul meu in viata eu am si modele in viata, care sunt animatoare, cu care ma inteleg bine, cu unele merg chiar la strand, cand nu sunt obosite noaptea dupa dans. Au o viata buna, deci asa vreau sa ajung si eu”.
E bine sau nu sa ai jurnal? Iata o dezbatere aprinsa
Daca la “Real” cerinta era sa argumenteze importanta alegerii unui model in viata, la “Uman” trebuia argumentata importanta unui Jurnal in viata unui adolescent. Grea intrebare! Iata si raspunsurile:
„Jurnalul e mai putin bun cand la 16 ani mama gaseste scrise lucruri personale, ca am luat bataie s-au de ce fete imi place”.
„Un jurnal e bine sa ai ca sa vezi cat de prost erai in trecut si cate fete ti-au mancat bani”.
„Jurnalul e acel ceva pe care il uiti in banca la scoala si un coleg il gaseste si il citeste si te compromite”.
Colectia de perle este bogata. Iata si alte nastrusnicii gasite de profesori in lucrari:
„Rolul cratimei este de a ajuta, a usura deplasarea, mersul pe jos…”
“Nu putem avea imagini poetice, pentru ca textul nu e cu fotografii”.
“Rolul verbelor la imperfect e sa ne arate ca lumea asta chiar e imperfecta, poti sa faci tu bine cat poti, sa te duci la biserica, sa-ti faci temele, sa nu minti si tot te calca masina sau faci cancer.”
“Tipul de perspectiva narativa in Accidentul este una foarte foarte nasoala, daca-mi permiteti sa spun mai modern. Ce accident are o perspectiva vesela?”. Sursa: realitatea.net
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.