Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sub semnul evaluării moştenirii sociale şi culturale, al fixării şi afirmării perenităţii faptelor înaintaşilor Dorohoiului, s-au derulat, sâmbătă, 5 octombrie, în aula „Dimitrie Pompeiu” de la Colegiul Naţional „Grigore Ghica”, dezbaterile unui simpozion, grupate sub genericul „Dorohoi – străveche vatră de cultură şi civilizaţie”.
Având ca organizatori Consiliul Local, Primăria municipiului şi Cercul pedagogic al profesorilor de istorie, acţiunea a fost marcată de intervenţii diversificate, captivante şi de o înaltă ţinută ştiinţifică, susţinute de prestigioase personalităţi cu sorginte botoşăneană, care activează în mediul universitar ieşean: prof. univ. dr. Petronel Zahariuc – decan, Facultatea de istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi; prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, - director, Institutul de istorie „A. D. Xenopol – Iaşi, prof. univ. dr. Mihai Cojocaru – prodecan, Facultatea de istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
Discuţiile, angajând această elită a istoricilor acestei instituţii de învăţământ superior, moderate de prof. dr. Vasile Adăscăliţei, s-au axat, în esenţă, pe momentele şi personalităţile care au determinat întemeierea oraşului Dorohoi, impactul ridicării unor edificii bisericeşti, populaţiile migratoare care au traversat oraşul, rolul vorniciei, conurile de umbră ale oraşului în sec. al XVII-lea, aspecte istorice ce ţin de regat, figurile istorice emblematice ale oraşului, rolul momentelor de la 1848, al reformei agrare, în evoluţia socio-economică de mai târziu, a oraşului. Au fost exprimate şi opinii pertinente privind atestările documentare ale unor aşezări din împrejurimi, dar şi privitoare la Biserica „Sf. Gheorghe” din Herţa, prin comunicările susţinute de pr. Ioan Canciuc (Hăneşti) şi prof. dr. Vasile Adăscăliţei.
Cu acelaşi prilej, edilii şi oamenii de cultură din Herţa, Târnauca, Cernăuţi, au pus la dispoziţia participanţilor, într-o atitudine de adevărat românism, publicaţiile „Plai Românesc” şi „Gazeta de Herţa”, iar Librăria „Univers” a organizat o expoziţie de carte, incluzând şi autori dorohoieni. Se impune a fi remarcat şi preambulul simpozionului, în care senatorul Doina Fedorovici, deputatul Andrei Dolineaschi, prefectul Costică Macaleţi, reprezentantul Consiliului Judeţean – Constantin Bursuc şi Inspectorul Şcolar General al ISJ Botoşani – prof. Mihaela Huncă, au scrutat posibilităţile de valorificare educaţională şi socială a cunoştinţelor autentice de istorie şi a simbolurilor, care reprezintă cartea de vizită a acestui oraş, care a fost un punct vamal şi târg domnesc, fiind situat la răspântii de drumuri comerciale, de aici decurgând şi rolul economic, dar şi cultural al aşezării.
Remarcând interesul dorohoienilor pentru cunoaşterea istoriei locale – de mult, amfiteatrul nu a fost arhiplin! (n.n) -, cu referire la asistenţa prezentă la simpozion – directori de şcoli, profesori de istorie, intelectuali, pensionari, reprezentanţi ai Asociaţiei veteranilor de război, elevi -, primarul Dorin Alexandrescu a adus în atenţie imperativul cunoaşterii şi admiraţiei faţă de reperele istorice ale existenţei municipiului Dorohoi, dar şi perspectivele acestuia, prin proiectele care se derulează aici.
„Iniţiativa noastră de a organiza o primă ediţie a acestui simpozion, se doreşte a fi un recurs la istorie, ceea ce impune o optică mai activă, inclusiv în şcoli, în favoarea unei percepţii corecte a istoriei locale.”, a conchis, pentru DorohoiNews, Dorin Alexandrescu. (Corneliu Drescanu)
Autor: DorohoiNews.ro
07.10.2013 la 15:17
Organizatorii isi au, incontestabil,meritul lor!A fost un eveniment si pentru pasionatii de istorie,dar si pentru Colegiu.
06.10.2013 la 23:20
Domnilor doctori ! Va dau un sfat, mare atenție la gramatica limbii române. Atât în lucrările publicate, cât și în procesele-verbale, pe care le scrieți.
06.10.2013 la 21:35
Lui Manolo:nu,nu e vorba de ura,ci de opinii,discutii in agora.Faptele istorice nu nasc polemici?Un adevarat eveniment se masoara si prin ecourile lasate.In rest,e varietatea de perceptii si terenul pe care a cazut samanta...
06.10.2013 la 18:57
N-am crezut ca un simpozion cu teme istorice poate declansa atata ura si uneori manifestarea cu nerusinare a inculturii. La ce sa ne mai gandim? La ce sa ne mai asteptam? Oare vom trece intr-o era a semidoctilor si manelistilor? Ar fi ultimul dezastru....
06.10.2013 la 18:35
sa nu uitam faptul ca universitarii sunt de la noi. dorohoinews ati fost cei mai implicati in aceste evenimente si cu articole consistente
06.10.2013 la 16:17
Lucrarile stiintifice sunt plictisitoare. Cititi ultimile lucrari de doctorat in istorie si o sa observati o insiruire de date, din arhive.Este tare plictisitor sa citesti asa ceva. Daca insistati voi da si numele lucrarilor.
06.10.2013 la 14:30
Adnotare,si pentru Ionel:Comentariul a vizat calitatea prezentarilor,tehnica discursului,concentrul temei simpozionului,captarea auditoriului.Diferenta a fost enorma!E un atribut al gandirii critice.Dar,daca asa a spus exponentul clerului,e imuabil...
06.10.2013 la 14:10
majoritatea slugai inflacarati ai comunismului,cand o sa scapam de astia o sa speram la o viata mai buna
06.10.2013 la 12:55
Pentru"observator" Istoria in general este bazata pe o "infinitate de date". Exista istorii alcatuite numai din date. Cred că sunteți invidios și răutăcios. ori nu știți ce inseamna istoria, ori sunteți doctor în istorie, tovarășe!
06.10.2013 la 10:55
Dincolo de personaje, din stanga sau din dreapta, simpozionul a fost un rasfat intelectual, cu popasuri in timp ,mai ales prin "rascolirile" istorice sustinute de prof. univ. Zahariuc si Cojocaru, care au incantat asistenta. Cat despre incercarea domnului Canciuc de a aduce o infinitate de date istorice, preluate din arhive, in prezenta unor valori universitare, in mod clar, a fost inoportuna!
06.10.2013 la 09:55
recunoasteti personajul din partea stinga a prezidiului.parca am fi la sarbatorirea uunui cincinal...
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.