Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Succesul unui premiu se consumă în câteva minute, dar se pregăteşte în ani de studiu, astfel că o performanţă notabilă se obţine prin muncă asiduă, împletită cu seriozitate, dăruire, bun-simț, dorinţa de a şti şi de a cunoaşte. Un astfel de elev performant este dăruit societăţii de renumitul Colegiu Naţional ”Grigore Ghica“ Dorohoi.
Andreea Cărăuşu, elev model, a fost mereu în atenţia dumneavoastră, a cititorilor, prin rezultatele deosebite obţinute pe parcursul celor patru ani de liceu, rezultate de care distinsa domnişoară Andreea ne-a făcut să fim mândri că avem astfel de elevi în mica noastră urbe.
Absolventă a profilului filologie, clasa a XII-a E, are rezultate remarcabile la învăţătură, dar nu le consideră experienţe de succes personal, ci îndatoriri ale statului de elev. În anii şcolari 2010-2014 a adus faimă şcolii şi oraşului prin rezultatele şi premiile obţinute la foarte multe concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale. Toate acestea au stat la baza Titlului de Elev al Anului pe care l-a obţinut la nivel de judeţ, titlu acordat de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani.
În clasa a IX-a a cochetat pentru prima dată cu limba latină, datorită pasiunii și dedicării pe care doamna profesoară Călin Arghira i le-a insuflat. Acesta a fost începutul unei frumoase cariere de olimpic la limbi clasice. Cea mai mare realizare în acest domeniu o reprezintă calificarea la etapa internațională a Concursului-olimpiadă ”Certamen Ovidianum Sulmonense”, desfășurată în Italia, experiență ce a învățat-o cât de important este să îşi stabilești un scop și să te ambiționezi să îl atingi. La nivel național, a obținut Premiul II la Concursul Național ”Certamen Ovidianum Ponticum”(2013), Premiul III la Concursul Național ”Certamen Ovidianum Ponticum”(2011), Prima Mențiune la Olimpiada de Limbi Clasice (2012), Prima Mențiune la Concursul Național ”Certamen Ovidianum Ponticum” (2012), Mențiune la Olimpiada de Limbi Clasice (2011) și Mențiune la Olimpiada de Limbi Clasice (2014). De asemenea, anul acesta s-a calificat la faza națională a Olimpiadei de Istorie, la care, din păcate, nu a putut să participe din cauza suprapunerii cu o altă olimpiadă.
Ca olimpică naţională şi internaţională la limba latină este de părere că pentru a anticipa viitorul, trebuie să ne cunoaștem foarte bine trecutul, iar studierea limbii latine este un element esențial acestui proces. „Nu putem trăi dezlipiţi de cultura în care ne-am născut şi în care s-a dezvoltat un ansamblu de elemente care fac din persoană esenţa sa. Şi limba este un element esenţial al acestei realităţi. Observând limbile noastre “neo-latine” nu putem neglija originea “latină” a vorbirii noastre. Însă acest lucru ar fi lipsit de importanţă dacă am uita că partea cea mai mare din patrimoniul cultural al antichităţii, care s-a dezvoltat în jurul bazinului mediteranean, a ajuns până la noi în limba latină şi greacă. De aceea, a cunoaşte latina constituie cheia pentru a putea avea acces la acest imens patrimoniu la care privesc cu interes popoare foarte îndepărtate de spaţiul nostru geocultural şi totuşi fascinate de o limbă care cuprinde comori de cultură care inundă umanitatea, dar prin traduceri. Am observat că popoare precum nemții, englezii, rușii, deși nu au fond bazat pe elemente latine, precum îl are limba noastră, totuși studiază câte 4-5 ore de latină pe săptămână pentru a aprofunda această materie, considerând că astfel devin mai educați” afirmă Andreea.
Începând cu clasa a X-a a cunoscut un nou sport al minții, cu o promovare în curs de dezvoltare – dezbaterile academice. Astfel, împreună cu echipa din Clubul de dezbateri, a reușit să obțină rezultate la nivel național precum câștigarea Turneului de Dezbateri Academice de la Iași, Mențiune la Competiția Națională de Dezbateri W.S., de la Slănic Moldova și calificări în optimile altor concursuri naționale. De asemenea, ca debater individual, a obținut Premiul III la Concursul Național de argumentare oratorică ”Nicolae Iorga” (2014).
Cei patru ani de liceu i-a încheiat cu media generală 10.00. „Obținerea mediei generale 10.00 în cei patru ani de liceu mi-a demonstrat cât de important este să îți depășești continuu limitele. Colegiul a fost un loc unde am învăţat să gândesc, unde nu am primit doar informaţii ci am fost format ca om, prin sprijinul unor oameni admirabili, care mi-au fost nu numai profesori, ci și prieteni, oameni onești și cu un suflet frumos. De aceea, finalizarea liceului cu această medie mă bucură cu atât mai mult pentru că nu am căștigat doar cunoștințe, ci și învățăminte de viață.”
„Îmi amintesc cât de indecisă eram la finalul clasei a 8-a, oscilând atât în privința liceului, cât și în privința profilului. Atunci am primit un sfat de la părinți pe care nu-l voi uita niciodată și pe care doresc să îl ofer și eu celor care au absolvit ciclul gimnazial: ”Alege ceea ce crezi că te definește”. Eu am ales să fiu elev al Colegiului, iar cei patru ani încununați de performanță, profesionalism, dragoste față de carte, frumos și adevăr, precum și amintirile neprețuite pe care mi le-am format aici mi-au demonstrat că nicio alegere nu e mai potrivită pentru tine, decât cea pe care ai facut-o cu sufletul. Doresc să mulțumesc doamnei director, profesor Otilia Puiu, pentru tot sprijinul oferit încă din primii ani de liceu, precum și întregului colectiv didactic de la Colegiul Național ”Grigore Ghica” care mi-au făcut anii de liceu de neprețuit.”
Consideră că în spatele unui elev se ascund o serie de elemente indispensabile: munca, ambiția, perseverența, încununate de pregătirea, ajutorul și sprijinul unor cadre didactice competente, model de diplomație și profesionalism.
În cadrul Colegiului, a început să desfășoare activități de voluntariat, în cadrul SNAC (Strategia Națională de Acțiune Comunitară), prin sprijinul doamnei diriginte, profesor Monica Ifrim. Astfel, a înțeles de-a lungul timpului că „voluntariatul nu e ceva ce dorești să faci, ci reprezintă ceva mai presus de atât, reprezintă acel moment în care simți că te poți dedica unui suflet neajutorat, că îi poți dărui din căldura ta sufletească și că îl poți ajuta să capete încredere în omenia celor din jur.” De asemenea, a desfășurat activități artistice, civice, care au contribuit la dezvoltarea și definirea ei ca om.
S-a implicată în organizarea Festivalul Internaţional “Mugurelul”, emblemă a oraşului nostru. „Festivalul Internațional ”Mugurelul” este un model de organizare exemplară a unui eveniment de această anvergură, iar colectivul de organizare este format doar din oameni de cel mai înalt profesionalism. În cadrul festivalului, am fost translator, alături de Elisabeta Ifrim, membră a orchestrei ”Mugurelul”, și Cristian Miron, director al Școlii Gimnaziale Broscăuți, pentru Ansamblul "ĽUBOVŇANČEK" din Stara Lubovna, Slovacia, care a avut o prestație deosebită, fapt ce le-a adus trofeul acestui festival. M-am implicat și în ediția anterioară, fiind translator, alături de aceeași echipă, pentru un alt ansamblu din Slovacia, care a obținut trofeul la categoria ”formații străine”. Această experiență m-a învățat faptul că apropierea dintre popoare cu origini diferite este facilitată prin intermediul unor astfel de evenimente, iar folclorul este respectat și în alte țări din această zonă a Europei. Am reușit să ne apropiem sufletește de ansamblurile enumerate și ne-am format amintiri frumoase împreună. Pentru acest lucru, cât și pentru ocazia de a fi parte a unui astfel de festival, în spatele căruia se ascunde o muncă asiduă, doresc să mulțumesc domnului director, profesor Marcel Dupu, doamnei director, profesor Irina Miron și întregului colectiv de la Clubul Copiilor Dorohoi.”
Mesajul Andreei către viitorii „boboci”: „Dragi ”bobocei”, începe o nouă etapă ce va aduce schimbări majore în viața voastră. Să nu vă speriați, să nu fugiți, să nu le ignorați, ci să vă permiteți să visați, să vă dezvoltați și să vă bucurați de ceea ce vă oferă anii de liceu. Vă felicit pentru alegerea făcută, cea de a fi elevi ai Colegiului, și vă încurajez să îndrăzniți. Îndrăzniți să faceți performanță, îndrăzniți să ajutați, îndrăzniți să dăruiți. Fiți deschiși la tot ceea ce vă oferă profesorii deoarece aici veți învăța că e mult mai onorabil să eşuezi decât să trişezi, că trebuie să ai încredere în propriile idei, chiar dacă ceilalţi îți spun că te înșeli. Amintiți-vă în fiecare minut că sunteți minunați, iar viitorul societății se bazează pe voi. Vă doresc cei mai frumoși ani de liceu !”
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.