Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Săptămâna 24–30 noiembrie 2014, dedicată Educației permanente și nonformale în cadrul evenimentului celebrat la nivel european, Festivalul Național al Șanselor Tale, a prilejuit organizarea unei palete largi și diversificate de activități la Liceul „Regina Maria".
Sub îndrumarea d-nei Amarinei Tania-Mihaela, clasa a XI a C a desfăşurat activitatea cu titlul „Patriotismul la români /vs/ Globalizare". Elevii au format două grupuri de lucru: un grup a prezentat momente cruciale din istoria românilor, rolul patriotismului la români, definirea noţiunii de patriotism înainte de 1989 şi după căderea comunismului, au definit noţiunile de patrie, patriotism, mândria de a fi român. Cel de-al doilea grup a prezentat şi definit globalizarea,a prezentat istoricul formării U.E., avantajele integrării României în U.E., pericolul globalizării, exemple ale globalizării. Cele două tabere s-au întrecut în argumente privind rolul şcolii şi al educaţiei în diminuarea efectelor globalizării, promovarea valorilor naţionale şi păstrarea specificului naţional. Elevii au îmbrăcat costume naţionale, au pregătit produse culinare cu specific național, au intonat Imnul Național, Imnul UE și au încheiat activitatea sugestiv dansând Hora Unirii.
„Profesia – garanția siguranței de sine", coordonată de prof. Sandu Mariana și prof. Mihoc Elisabeta, a oferit elevilor din clasele terminale șansa de a primi consiliere în orientarea profesională de la specialiști, reprezentanți din diverse domenii de activitate. Astfel, d-ra Sorina Irina Axinte, Agent de politie în cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, dna. dr. Pintilei Adriana, medic de familie, dna dr. Fedor Cătălina, medic stomatolog, d-ra Petronela Zvîncă, absolventă a Facultății de Medicină, specializarea Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare, în prezent masterandăla Facultatea de Fizică, au vorbit elevilor despre strategiile aplicate în alegerea unei meserii, despre rolul familiei în alegerea carierei, despre oamenii care pot oferi suport în orientarea profesională, realizând și o descriere complexă a domeniului pe care îl reprezintă. Elevii au formulat întrebări, vizând atât modul în care se poate accede la o astfel de meserie, cât și întrebări pragmatice legate de programul de lucru, riscuri, remunerație.
„Citește și donează o carte" a fost invitația d-nei Repciuc Silvia, care a încurajat elevii să promoveze lectura prin îmbogățirea fondului de carte de la Biblioteca liceului. Activitatea a urmărit conștientizarea de către elevi a faptului că educația se realizează în orice context, formal, informal sau nonformal, dar că lectura va avea întotdeauna un loc privilegiat.
„Publicitatea - cheia succesului unei afaceri", coordonată de prof. Rotariu Oana și prof. Hrițcu Loredana, a implicat elevii de la Profil Servicii în realizarea unor portofolii sugestive cu materiale promoționale și spoturi publicitare celebre.
„Tinerii și incluziunea socială pe piața muncii – nevoi, așteptări, soluții și obstacole" coordonată de prof. Rotariu Corina în parteneriat cu ALOFM Dorohoi, a oferit ocazia elevilor de clasa a XII-a să cunoască oferta locurilor de muncă pe plan local.
Activitatea d-nelor Manolache Mirela și Afloarie Aurica, „Îndemânarea ne remarcă, talentul ne deosebește", a reunit sub amprenta educației nonformale grija pentru eleganță, frumusețe și îngrijire personală. De aceea, elevii de la profil Servicii, specializarea Estetică și igienă s-au întrecut în a realiza diferite lucrări de manichiură si coafură, subliniindu-se astfel măiestria, talentul si îndemânarea lor.
Limba spaniolă a făcut parte, pentru a zi, din preocupările elevilor de la Liceul "Regina Maria". Subliniind importanța învățării limbilor străine în orice context, formal sau nonformal, activitatea coordonată de prof. Ciobanu Ilucă Cristina s-a adresat elevilor de la specializarea Științe sociale. Eleva Bianca Maxim, revenită de la studii din Spania, a promovat limba spaniolă prin intermediul formulelor uzuale de salut, a elementelor minimale de conversație în mijloace de transport, la cumpărături, pe stradă. Activitatea "Să promovăm multilingvismul!" a fost apreciată de elevi, întrucât a permis învățarea, la un nivel A1 conform CECR, a unei alte limbi europene decât cele oferite în școală, dar și stabilirea de asemănări cu limba franceză și limba română.
În cadrul aceleiași activități, a fost lansat Proiectul european E-Twinning, „Jeunes et Journalistes", care se va derula pe parcursul anului școlar 2014-2015, alături de elevi provenind din 6 țări europene, Spania, Germania, Italia, Georgia, Franța și Bulgaria.
Antrenând peste 700 de elevi de la Liceul "Regina Maria" în activități de anvergură, Festivalul Național al Șanselor Tale, ediția 2014, a oferit ocazia de a promova învățarea în toate formele ei, în cadrul școlii, al comunității sau al familiei, mizând mereu pe dezvoltarea frumoasă și echilibrată a personalității. (Ciobanu Ilucă Cristina, Consilier educativ, Liceul „Regina Maria” Dorohoi)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.