Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
La Şcoala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu” din localitatea Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti, s-a lansat joi, 31 martie 2011, proiectul “Dor de Iubăneasa ”- proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de Fundaţia Soros România prin programul Fondul de Urgenţă. La eveniment au participat elevi, cadre didactice, părinţi şi reprezentanţi ai Consiliului Local Ibăneşti şi ai Primăriei Ibăneşti.
Ne este dor de oamenii pe care i-am cunoscut demult, pentru că, în ciuda puţinei ştiinţe de carte, vorbele lor păreau desprinse din cărţi, biciuind cu fraze simple moravuri şi năravuri pe care nu le doreau la pruncii lor. Şi totuşi....urmaşii lor s-au lăsat năpădiţi de străinisme, de false valori, de superficialitate şi nepăsare.Tot ce era frumos, sănătos, statornic şi valoros în existenţa noastră tradiţională este tot mai marginalizat, uitat.
Scopul acestui proiect se doreşte a fi o susţinere motivaţională a tuturor elevilor dezavantajaţi pentru o integrară şcolară şi socială optimă.
Grupul ţintă al proiectuilui este alcătuit din 114 elevi , dintre acestia
69 de elevi cu părinţii plecaţi în străinătate din care :
4 preşcolari ,din care 4 au ambii părinţi plecaţi;
35 elevi ai claselor I-IV , 5 au ambii părinţi plecaţi
30 elevi ai claselor V-VIII , 12 au ambii părinţi plecaţi
12 elevi cu CES din care :
12 cu grad mediu
21 de elevi ce provin din familii cu venitul minim garantat –din care
10 nu au frecventat deloc grădiniţa
12 elevi cu părinţi şomeri din care
7 sunt în plasament familial
.Echipa de proiect este formată din prof. Mariana Magopeţ –coordonator proiect, prof. Magdalena Păvăleanu , înv. Luminiţa Fulga, înv. Angela Dodu, înv. Elena Rateş , prof. Magda - Elena Şoptică .
Rezultatele aşteptate sunt numeroase:
constituirea unor echipe de dans popular, de grup vocal, de pictură, din copiii care au părinţii plecaţi în străinătate; aceste echipe vor fi constituite pe grupe de vârstă( preşcolar şi primar, gimnazial);
înfiinţarea unor cercuri de cusături populare şi confecţionare de măşti populare în care vor lucra in primul rând elevii cu CES;
sensibilizarea opiniei publice , a comunităţii locale şi implicit acordarea sprijinului copiilor cu CES pentru integrarea acestora în societate;
facilitarea colaborării celor 89 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate, a colaborării între ei dar şi cu cadrele didactice ale şcolii , pentru a preveni situaţii de criză ce pot interveni la aceşti copii; fiind antrenaţi în diferite activităţi aceşti copii sunt supravegheaţi chiar şi de meşterii populari şi învăţaţi cum să treacă peste momente mai grele folosindu-se de puterea cântecului şi dansului popular;
realizarea unui spaţiu destinat expoziţiei de produse populare, unde elevii pot petrece plăcut şi util timpul liber, unde se pot dezvolta relaţii de prietenie şi colaborare între copii, dar , în acelaşi timp, tradiţia ibăneşteană se transmite copiilor.
Asumarea de roluri şi responsabilităţi de către elevi;
Antrenarea părinţilor în activităţi alături de copiii şi profesorii acestora;
Familiarizarea copiilor cu procesul de realizare a unui proiect educaţional în şcoală, ca premisă a implicării lor ulterioare în proiecte şi programe educaţionale;
Cele 8 activităţi prevăzute în proiect se vor desfăşura pe parcursul a 8 luni, iar finanţarea aprobată este de 15 000 lei. Trebuie menţionată şi co-finanţarea realizată cu Primăria Ibăneşti în proporţie de 10 % din valoarea grantului, coordinator proiect, professor, Mariana Magopeț. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.