Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ministerul Educaţiei susţine că cererea pe care elevii au completat-o la sfârşitul anului şcolar 2014/2015, pentru înscrierea la ora de Religie, este valabilă şi pentru anul şcolar 2015/2016. Decizia este însă combătură de Emil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu reglementarea care încălca drepturile fundamentale ale elevilor români.
Nici după aproape un an de la decizia Curţii Constituţionale cu privire la modificarea metodei de înscriere la ora de Religie, din noiembrie 2014, legislaţia în materie nu a fost clarificată. Ministerul educaţiei nu a reglementat încă durata de valabilitate a unei cereri de înscriere la această disciplină şcolară şi în afara unei astfel de reglementări, oficialii din minister spun că cererile depuse la finalul anului trecut sunt valabile şi în anul şcolar următor. „Cererile depuse conform Notei nr. 29703/16.02.2015 a MECS sunt valabile pentru anul şcolar 2015-2016.
Pentru elevii din clasa pregatitoare şi clasa I în formularele-tip de înscriere părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor au avut posibilitatea de a-şi opţiunea privind participareala ora de religie în funcţie de cultul religios dorit”, arată Ministerul Educaţiei. Viziunea Ministerului Educaţiei este însă condamnată de Emil Moise, profesorul care a făcut sesizarea la CC. „Ministerul nu respectă decizia CC, înscrierea trebuie să se facă o dată pe an. Este o instituţie publică ce face un serviciu religios. În mod normal n-ar trebui să se înscrie nimeni pentru aşa ceva, ci să se ducă după voia inimii. Dar administrativ nu este posibil deoarece şcoala trebuie să ştie cum plăteşte profesorul. Astfel, varianta logică este să existe o cerere în măsura în care există un ciclu şcolar segmentat, adică anual. Nu e treaba Parlamentului să decisă durata de valabilitate.
Deja Parlamentul a respins o adresă a Bisericii, care solicita ca valabilitatea să se întindă pe ciclu şcolar (la patru ani) sau o dată la opt ani”, a răspuns profesorul. În plus, Emil Moise condamnă şi modalitatea în care s-a realizat înscrierea la ora de Religie pentru clasa pregătitoare sau clasa I, prin bifarea unei opţiuni din cererea de înscriere în învăţământ. „Voi sesiza autorităţile că înscrierea la ora de Religie trebuie să se facă separat, nu în formularul de înscriere în învăţământ, deoarece sunt două chestiuni distincte care nu trebuie să se influenţeze una pe alta. dacă nu se iau măsurile necesare voi depune plângere penală”, spune Emil Moise.
Ce fac elevii care nu fac ora de Religie
Ministerul Educaţiei a clarificat şi situaţia elevilor care nu au optat pentru ora de Religie. „Elevilor care nu frecventează ora de Religie li se aplică prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin OMEN nr. 5115/2015. În situaţia în care elevul nu frecventează ora de religie, unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar vor oferi activităţi alternative: activităţi de grup sau individuale în cadrul bibliotecii sau în Centre de Informare şi Documentare, activităţi la cabinetul de informatică, activităţi sportive, recreative, artistice, culturale, civice, alte activităţi extracurriculare realizate în şcoală, activităţi de consiliere şi orientare şcolară în cadrul cabinetului de asistenţă psihopedagogică din şcoală, participarea la activităţi remediale organizate de cadrele didactice în cadrul unităţilor şcolare”, se arată într-un răspuns oficial al ministerului. Şi această soluţie este combătută de profesor. El susţine că o bibliotecară, spre exemplu, nu are pregătirea şi atribuţiile necesare pentru a supraveghea un copil din clasele mici, care poate fi în pericol. În plus, părinţii îşi trimit copiii la şcoală ca să înmveţe ceva nu ca să stea degeaba o oră. În acest context, Emil Moise oferă propria soluţie la rezolvarea acestei probleme. „Propunerea mea este să se ofere copiilor o disciplină cu acelaşi statut, dar non-religioasă. Astfel, la solicitarea părinţilor (disciplina fiind tot facultativă), copiii să urmeze alternativa dintr-un alt domeniu - cultură civică arte etc.”, spune profesorul.
Motivarea Curţii Constituţionale
Decizia Curţii Constituţionale dată pe 12 noiembrie anul trecut spune că elevii care doresc să participe la ora de Religie trebuie să facă o cerere în acest sens, la începutul anului şcolar. Mai exact, CCR a decis că este neconstituţional articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie". În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. "Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie", se arată în motivarea CCR.
Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise. Sursa: adevarul.ro
15.08.2015 la 10:22
Costel stie ca un stat musulman e de fapt teocratic adica extrem de religios? ?? in care tote activitatile civice sunt filtrate de embargoul religios? .... care de fapt incearca sa manipuleze religios mintea TUTUROR ce au avut nesansa de a fi nascuti acolo? Mea culpa (sunt crestin, insa la orice ora pot spune daca o decizie ori opinie e conform directiei lui Isus ori nu!)
15.08.2015 la 09:42
Nu stiu ce sunt invatati copii la ora de religie.Dar intrun reportaj de la manastirea Nicula am vazut copii care se tarau pe coate si genunchi imprejurul bisericii.Intrebati fiind au spus ca fac asta ca sa aiba printre altele succes la invatatura//Oare asa sunt invatati?Daca e asa vai de viitorul acestei tari.
14.08.2015 la 15:38
Domnule Moise, copilul dvs a terminat scoala. V-ati strambat pt av va "apara" copilul de grotescul dvs de fapt. Tara are probleme urgente de rezolvat. Mutati-va intr-un stat musulman si problema rezolvata definitiiv. :)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.