Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Decizia aparţine ministrului Educaţei, Sorin Cîmpeanu, care a iniţiat un proiect de ordonanţă de ugenţă prin care să recunoască studiile pe care absovenţii le-au urmat la programe neacreditate până în 2011, atunci când a intrat în vigoare noua lege a educaţiei. Demersul este motivat prin faptul că Ministerul Educaţiei a pierdut foarte multe procese intentate pentru că nu s-au recunoscut actele de studii, pierderile fiind de 1,75 milioane de lei. Avocatul absolvenţilor de la Spiru Haret care se judecă cu Ministerul Educaţiei pentru recunoaşterea diplomelor consideră, însă, că ordonanţa va destabiliza mai multe domenii, inclusiv cel bugetar.
După ce în urmă cu 6 ani, Ministerul Educaţiei nu recunoştea 56.000 de diplome pentru licenţă şi 19.000 de diplome pentru masterat trimise la avizat de către reprezentanţii Universităţii Spiru Haret, absolvenţii facultăţilor particulare au dat Ministerul Educaţiei în judecată şi au câştigat proces după proces. De anul trecut şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a pierdut prin aceste procese 1.750.000 de lei. Pentru a pune capăt acestor pierderi, ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să dea o ordonanţă de ugenţă prin care să recunoască studiile pe care absovenţii le-au urmat la programe neacreditate până în 2011, atunci când a intrat în vigoare noua lege a educaţiei. Actul normativ vizează în mare parte absolvenţi de la Universitatea Spiru Haret, dar este vorba şi de universităţi de prestigiu precum: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti sau Universitatea Politehnică din Timişoara.
Ordonanţa de urgenţă propusă de Ministerul Educaţiei, care va fi aprobată fie în această săptămână, fie cel târziu în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, prevede că absolvenţii care au fost înmatriculaţi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor. Actul normativ arată că vor avea dreptul la diplome recunoscute persoanele care au absolvit programe de studii organizate la forme de învăţământ neautorizate, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare la data înmatriculării.
Din cauza măsurilor luate în 2009, când nu a recunoscut studiile efectuate de mii de absolvenţi de la Universitatea Spiru Haret, Ministerul Educaţiei a pierdut pînă acum peste 7.400 de procese intentate de către absolvenţi. În urma acestor procese au fost recunoscute 18.017 diplome.
În prezent, Ministerul Educaţiei are pe rol peste 2.300 de procese, ceea ce înseamnă peste 47.000 de diplome. Potrivit ministrului Educaţiei, nu numai Universitatea "Spiru Haret" este vizată de ordonanţă, ci şi universităţi de stat: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Iona Cuza din Iaşi, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea Politehnică din Timişoara.
Ce s-a întâmplat în 2009
În 2009, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de atunci, a refuzat cererea pentru a aviza diplomele de la „Spiru Haret“ din cauză că acestea au fost trimise la pachet şi nu era clar de la ce specializări proveneau absolvenţii pentru care trebuiau să se elibereze actele de studiu. „Le-am trimis o scrisoare prin care le-am cerut să ne arate care sunt diplomele pentru specializările acreditate sau autorizate. Universitatea „Spiru Haret“ a fost acreditată pentru un număr de facultăţi şi specializări, însă acum nu mai seamănă deloc cu ce a fost la început“, declara în 2009 Ecaterina Andronescu. În 2009, Universitatea "Spiru Haret" nu a fost inclusă între instituţiile de învăţământ superior care aveau voie să organizeze admitere. La acea vreme, reprezentanţii universităţii au acuzat ministerul că au scos abuziv din actul normativ instituţia de învăţământ particular. Sursa: Gandul.info
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.