Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Educaţia ecologică îşi propune să-l conducă pe elev dar şi pe adult spre formarea unui punct de vedere obiectiv asupra realităţii ȋnconjurătoare, să-l incite la participare activă, să-i suscite interesul încȃt să devină conştient de viitorul planetei şi de viitorul şi viaţa generaţiilor viitoare.
Activitatea principală a proiectului nostru este implicarea elevilor în activități de ecologizare a claselor, şcolii, spaţiilor şcolare, zone de agrement, instruirea ecologică şi desfăşurarea de activităţi ecologice împreună cu comunitatea locală, revitalizarea vieţii şcolare.
Activitățile de educaţie ecologică desfășurate în cadrul proiectului au oferit posibilitatea cultivării interesului şi a dragostei elevilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată au urmărit responsabilizarea elevilor faţă de importanţa protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor şi a atitudinilor de a preţui şi respecta mediul prin comportamente civilizate, dar şi sensibilizarea cetăţenilor privind importanţa mediului înconjurător.
Titlul activităţii din data de 22 aprilie 2016 (Ziua Pământului) a fost: Ecologizarea şi păstrarea curată a unei zone din Botoșani (zona „Codrii de arama” Agafton). La această activitate au participat un numar de 30 elevi, un părinte, un reprezentant de la Tabăra „Codrii de aramă” Agafton și 6 cadre didactice de la cele doua licee partenere.
Pădurea Agafton este o zonă unde îţi poţi încărca bateriile şi te poţi reculege atunci când simţi nevoia. Locuitorii care vin aici la fiecare sfârşit de săptămână şi nu numai, aruncă diverse materiale, socotite a fi gunoaie (hârtie, plastic, sticlă, deşeuri menajere). Am identificat problema comunităţii, din nevoia de a schimba ceva ce este evident şi de a încerca să tragem un semnal de alarmă către cei care aruncă gunoaie, că au şi o alternativă: reciclarea!
Nu am putut începe această activitate de ecologizare fără a cunoaşte Pădurea Agafton. Pentru aceasta am organiza o activitate în şcoli în Săptămâna Altfel, la care au participa cei 30 elevi implicaţi la prezentarea PowerPoint despre zona Agafton iar apoi am organiza activitatea propiu-zisa de ecologizare a zonei de pădure din jurul taberei „Codrii de arama” Agafton.
Responsabilii activității au fost: prof. Ionel Florin, director adjunct al Lceului Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomîrla, prof.Gurzu-Timofti Lucia, prof.Paduraru Irina- Mara, prof. Crihan Ana-Maria, prof. Vieru Roxana, prof. Vieru Delia și prof. Crețu Liviu – Daniel.
Mulțumim pe această cale pentru implicare în buna desfășurare a activității din proiect, domnului director executiv al DJST, Humelnicu Radu – Constantin, doamnei inspector resurse umane, Iulia Palade-reprezentant al taberei „Codrii de arama” Agafton și nu în ultimul rând celor doi directori de la unitațile partenere, respectiv d-l Bogdan Jîșcanu și d-na Badea Alina.
Impactul educativ al proiectului a fost:
· Antrenarea şi dezvoltarea unor calităţi: bunătate, colaborare, întrajutorare, înţelegere; conştientizarea faptelor bune;
· Formarea la elevi a unei atitudini de respect faţă de mediu, creşterea dorinţei elevilor de a ocroti şi respecta natura, cât şi implicarea acestora dar şi a comunităţii în activităţi concrete de protejare a mediului înconjurător necesare unei vieţi sănătoase;
· Stimularea interesului elevilor de a petrece într-un mod plăcut și sănătos timpul liber, promovarea mișcării în natură pentru o viață sănătoasă în armonie cu mediul înconjurator.
La finalul activității de ecologizare, elevii au selectat sacii și anume: sacii de culoare neagră au fost transportați la tomberonul din incinta taberei iar cei colorați au fost lăsați într-un loc special amenajat ca sa fie ridicați de catre societatea autorizată de UAT petru colectarea separată a deșeurilor. Deasemenea, elevii particpanți la activitate au primit din partea DJST Botoșani, diplome.
Activitatea s-a încheiat cu o masa rotundă unde elevii și-au împărtășit impresii și au discutatîn legătură cu munca în echipă și dezvoltarea spiritului civic.
Următoarea activitate se va desfășura la Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” pe data de 5 iunie, sărbătorind Ziua Mondiala a Mediului. (Prof. Gurzu-Timofti Lucia – coordonator școlar SNAC)
„Respectăm natura şi învăţăm să ne orientăm în mediul înconjurator”
„Omul trebuie să se uite la lemn ca la aur, să-l doară inima când taie un pom, căci fiecare pom e un om”. Ioan Grigorescu – „Ascultă şi uită-te bine"
„Copacii sunt efortul nesfârşit al Pământului de a vorbi cu cerul.” - Rabindranath Tagore
„Florile sunt simbolurile frumoase ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubeşte.” Goethe
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.