Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită în istoria Europei, a orașului Dorohoi și a Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu”.
Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și a unității în Europa. Data de 9 Mai – Ziua Europei marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Pentru a marca Ziua Europei, sunt organizate diverse activități pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu Uniunea Europeană.
La Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, sub genericul „Odă Europei”, au fost organizate şi desfăşurate activități care au adus împreună elevi, cadre didactice şi părinți, timp de două ore, într-o atmosferă de dezbatere, trăiri intense, muzică și culoare.
Programul dedicat promovării Zilei Europei a cuprins următoarele momente:
* „Aducem Europa în şcoală” – Acesta este titlul sub care s-a desfăşurat diseminarea proiectelor de cooperare europeană eTwinning în limba franceză: „Le français sans frontières” şi „Le Monde des Jeunes” şi în limba engleză „Multicultural Christmas and New Year wishes”, „Christmas”, „My life, my school, my year”, desfăşurate la clasele a VI-a A, a VII-a A şi B (coordonatori prof. Sandu Mirela, prof. Bordianu Cristina și prof. Mihai Iordana);
* „Periplu european” – Proiect realizat de elevii clasei a VI-a A, sub coordonarea prof. Bordianu Cristina, constând în prezentarea de afişe şi postere cu imagini şi informații despre câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene;
* „Drawing Europe” – Expoziție de desene pe tema Zilei Europei, menită să ofere mai multă culoare şi poezie acestei zile şi prezentare de materiale PPT despre simbolurile şi statele membre UE – clasa a IV-a A (coordonatori prof. Mihai Iordana şi prof. Muntianu Laura);
* „Joy and Happiness” – Colaj de cântece în limba engleză – clasa a III-a A (coordonatori prof. Condurache Raluca şi înv. Dănilă Ana).
Istoric vorbind, cele două momente marcante din „viața” poporului roman sunt legate și de istoria orașului Dorohoi: Ziua Independenţei proclamată în 1877 și sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial pe continentul european prin capitularea Germaniei.
Cu acest prilej, elevii claselor a VII-a A și a VIII-a C, îndrumați de domnul profesor dr. Vasile Adăscăliței, au organizat simpozioane care s-au constituit în veritabile lecţii de istorie şi de cultură civică, lecţii ancorate în modernitate, chiar dacă au evocat evenimente din trecut. Prin ele s-a urmărit cultivarea sentimentului de patriotism și a respectului faţă de înaintașii noștri. Obiectivele au fost atinse şi grație participării active a elevilor, precum şi a implicării acestora în organizarea evenimentului.
Mihail Kogălniceanu, omul deplin al secolului al IXX-lea, al cărui tată își avea moșia în ținutul Dorohoiului, la Mateieni, a fost ales în 1857 ca deputat al marilor proprietari în Adunarea ad-hoc a Moldovei. Iată de ce obștea Școlii cu clasele I-VIII Nr.8 Dorohoi, părinți, elevi și dascăli au considerat că cea mai potrivită denumire pentru personalizarea aceste instituții este Mihail Kogălniceanu. Așa a devenit Mihail Kogălniceanu mentorul spiritual al acestei școli, iar, în prezent, rezultatele se îngemănează onorant cu personalitatea marelui istoric si om de cultură.
Iată ce a consemnat, cu ocazia manifestărilor organizate în cinstea acestui eveniment, eleva Condurache Flavia, olimpică națională la disciplina Limba și Literatura Română:
„Menirea firească a școlii nu e să dea învățătură, ci să deștepte, cultivând destoinicirile intelectuale în inima copilului, trebuința de a învăța toată viața” (Ioan Slavici).
În anul 1989, s-a inaugurat, fără prea mult fast și după multe așteptări, una dinntre cele mai importante investiții din orașul Dorohoi - Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu”. Investiția s-a dovedit a fi de bun augur, devenind o instituție-reper în peisajul dorohoian, un adevărat sanctuar al științei, al cunoașterii și al afirmării.
[…] Sunt convinsă că mulți dintre cei prezenți nu știu care este legătura dintre școala noastră, „Mihail Kogălniceanu” și ziua de 9 Mai; vă mărturisesc faptul că și eu am fost nevoită să mă documentez în această privință. Eroul principal al zilei de 9 mai 1877, când s-a proclamat Independența de stat a României, a fost ministrul de externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, mentorul spiritual al școlii noastre, fost deputat de Dorohoi.
În 1989 a început povestea școlii noastre... Nu undeva departe, ci aici... An de an, prin rezultatele obținute datorită muncii depuse de profesori și elevi, această instituție a dobândit o personalitate pregnantă. Dascălii au împletit exigența cu dragostea și s-au dedicat întrutotul vlăstarelor de oameni care își căutau rădăcinile și prindeau a crește. Aici s-au modelat minți și suflete, s-au scris râuri de cuvinte, s-au răsfoit millioane de pagini, s-au ascultat mii de povești... Și rezultatele nu au întârziat să apară: peste trei mii de premii și medalii la concursuri, olimpiade județene, naționale și chiar internaționale au încununat munca asiduă a profesorilor și a învățăceilor lor.
Nu numai olimpicii, ci toți elevii acestei școli au descoperit cu plăcere, în timpul orelor de istorie, poveștile strămoșilor; s-au lăsat purtați pe tărâmuri ireale, alături de personaje fantastice în timpul orelor de limba română; au descifrat tainele numerelor și ale figurilor geometrice în timpul orelor de matematică; au descoperit reacții chimice; au oprit timpul la orele de fizică; au poposit pe tărâmuri îndepărtate în orele de franceză și engleză. Am cultivat competențe împreună, ceea ce a adăugat plusvaloare vieții noastre.
„Dacă pasărea albastră poate zbura peste curcubeu, de ce să nu putem și noi?!” Aici, în această școală a început povestea noastră, aici am îndrăznit să devenim. Aici am început să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă: să privim dincolo de curcubeu! Am învățat că putem visa și că orice vis poate fi transformat în realitate, dacă luptăm pentru el. Am deprins a lupta împotriva curentului, când este nevoie; am îndrăznit să ne depășim limitele și, mai ales, să ne depășim pe noi, cei care am fost ieri. Am îndrăznit să învățăm din propriile greșeli și să câștigăm și atunci când pierdem. Niciodată nu este prea târziu. Noi putem schimba lumea. Lumea a prins a se schimba când a început povestea noastră în această școală, nu odată ca niciodată și nici undeva, cândva, departe, ci aici, acum...
La mulți ani, școala noastră! (Flavia Condurache, clasa a VII-a A)
Ziua de 9 Mai a reprezentat pentru obștea Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi o ocazie unică de a celebra atât valorile poporului român, cât și valorile comune ale Uniunii Europene, de a aduce mai aproape culturile noastre, de a contempla identitatea noastră comună, ca europeni, în toată diversitatea ei.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.