Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În perioada 7-15 mai 2016 a avut loc a doua vizită transnațională din cadrul proiectului European Erasmus +, KA2 “SOS – Sick or Sound” Enhancing Young Europeans Competences to achieve health and prevent diseases” nr. de ref. 2015-1-DE03-KA219-013556_2, proiect finanțat din fondurile Uniunii Europene, la Zespół Szkół i Przedszkola în Domosławice, Polonia. Prima vizită a avut loc în noiembrie 2015 la Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, iar următoarele se vor desfășura în noiembrie 2016, în Spania și în mai 2017, în Germania, țara coordonatoare a proiectului.
Din partea Colegiului „Grigore Ghica” au plecat 9 elevi din clasele a IX-a, aX-a și a XI-a: Lefter Alexandra Ioana, Gociu Miruna, Burghian Lucas, Vieriu Răzvan, Magopeț Ana Maria, Antochi Iulia, Lupașcu Andreea, Bordianu Mădălina și Leonte Tiberiu, însoțiți de Cucoreanu Gianina, profesor de limba engleză și Drăghici Cristina, profesor de informatică.
În prima zi de lucru, pe 9 mai, elevii și profesorii celor 4 țări partenere au fost primiți cu căldură de către autoritățile locale și de conducerea Școlii de Muzică din Domoslawice, au vizitat școala și au asistat la cursuri, au făcut jocuri de socializare, au dansat și au încercat să se cunoască. Având în vedere faptul că activitățile cuprinse în proiect pentru vizita în Polonia vizau cu precădere disciplinele muzică și istorie, elevii au făcut prezentările pe boli medievale specifice țărilor, dar au participat și la un workshop pregătit de reprezentanții SANEPID cu privire la bolile contemporane - prevenție și tratament, la final elevii luând parte la un concurs cu premii.
Pe 10 mai s-a vizitat parcul arheologic din Bochnia „Plowmen's Hamlet VI”, unde copiii au participat pe echipe la jocul „Time and Machine”: au învățat să construiască un gard din nuiele, să identifice diverse plante cultivate în Evul Mediu și folosite ca remedii naturiste pentru combaterea unor boli, să facă obiecte din lut și să simtă cum trăiau oamenii în trecut scoțând apă din cișmea sau aruncând potcoave.
Tot în această zi, elevii au lucrat în școală, în atelierele de limba engleză, „SOS reminders”: cum să faca școala și clasa un mediu sănătos și prielnic învățării și cum să adopte un stil de viață sănătos.
În ziua a treia, pe 11 mai, copiii au luat parte la diverse ateliere de muzică, terapie prin muzică și au compus imnul Erasmus al proiectului. Seara, toți membrii proiectului, împreună cu elevii, au vizitat mina de sare din Bochnia, unde au șidormit, la o adâncime de 250 de metri. Au jucat baschet, au dansat la discotecă și au făcut diverse activități amuzante de socializare.
Pe 12 mai, elevii au gătit mâncare medievală, echivalente sănătoase pentru mâncarea fast food de astăzi, și au făcut repetițiile generale și înregistrarea imnului Erasmus. Totodată, fiecare țară a prezentat dansuri specific tradiționale din zona pe care o reprezentau și i-au învățat pe ceilalți participanți să le danseze.
Pe 13 mai a avut loc excursia la Cracovia, unde elevii au putut vedea nu doar frumusețea unui oraș vechi, ci și strada „Sf.Ana” și districtul evreiesc Kazimierz, unde au vizitat o sinagogă și cimitirul evreilor, spitalul medieval Holy Spirit Order, Casa Memorială a Medicilor și Facultatea de Medicină.
În ultima zi de lucru, pe 14 mai, participanții au vizitat Centrul European de Muzică „Krzysztof Penderecki”, unde au audiat un concert de pian susținut de una dintre cele mai bune pianiste ale Poloniei, precum și un concert al elevilor și al profesorilor de muzică de la școala din Domoslawice.
Duminică, 15 mai, după ceremonia de încheiere a vizitei transnaționale, elevii și profesorii au primit certificatele de participare, precum și produse ale elevilor sub formă de colaje, pentru a fi afișate în școlile celor 4 țări partenere, și s-au despărțit cu mare emoție, cu promisiunea menținerii unei legături permanente pentru următoarele activități incluse în proiect și cu dorința de a se revedea în curând, în Spania.
„A fost o experiență extraordinară atât pentru elevi, cât și pentru noi, profesorii. S-au consolidat bazele unei relații de colaborare, pe care le-am pus în România și pe care s-au putut clădi lucruri frumoase în timpul vizitei transnaționale din Polonia. Elevii au învățat împreună, au folosit limba engleză, dar au învățat și cuvinte și expresii în limbile poloneză, germană și spaniolă, au preluat câte puțin din tradițiile și obiceiurile celorlalte țări, au învățat să prețuiască sănătatea, au cântat, au dansat, au gătit, au lucrat în echipe și au stabilit legături sufletești cu colegii lor, legături pe care le vor păstra mereu!” (prof. Gianina Cucoreanu)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.