Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Proiect educațional transfrontalier „PARALELĂ IN DIDACTICA COMUNICĂRII ÎN LIMBA MATERNĂ. Formarea competențelor de comunicare. Metode și strategii didactice utilizate”
Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești a inițiat un parteneriat cu IP Școala-grădiniță „Ilie Fulga” din Stăuceni, Republica Moldova. Parteneri în proiect au fost și alte 4 școli din județul Botoșani: Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Școala Gimnazială „Ioan Cernat” Havîrna și SAM „Sf. Ap. Andrei” Smîrdan.
Activitatea s-a desfășurat pe data de 13 mai 2016 la IP Școala-grădiniță „Ilie Fulga” din Stăuceni, Republica Moldova. Au participat 40 de cadre didactice (învățători, educatoare, profesori) din 10 instituții școlare din județul Botoșani.
Proiectul a fost coordonat de către prof. înv. primar OLGUȚA ȘCHIOPU - inspector școlar pentru învățământ primar și prof. înv. primar ELENA JITARIU, Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești și înv. MARGARETA SIMEREȚCHII, IP Școala Primară - Grădiniță „Ilie Fulga” Stăuceni, Republica Moldova.
Din echipa de proiect au făcut parte: prof. inv. primar ORĂȘANU DANIELA, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, prof. înv. preșcolar DUPU MARIELA, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Structura Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Dorohoi, prof. înv. preșcolar BOUREANU MARINICA, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Structura Grădinița cu Program Prelungit Nr.6 Dorohoi, prof. înv. primar CLICINSCHI CAMELIA, Școala Gimnazială ”Ioan Cernat” Havîrna
Parteneriatul educațional transfrontalier a avut drept scop stimularea cercetării științifice și metodice a cadrelor didactice din învățământul primar și preșcolar, precum și valorificarea preocupărilor acestora în vederea creșterii eficienței procesului instructiv-educativ.
Prin aplicarea acestui proiect s-a urmărit cunoașterea modului de organizare şi derulare a procesului de învăţământ în Republica Moldova, cu accent pe strategiile si metodele de predare a limbii române; stabilirea unor paralele între didacticile aplicate în cele două ţări în predarea limbii române; stimularea schimbului de experienţă pozitivă pe probleme de didactică a disciplinei; realizarea unui climat favorabil comunicării didactice; responsabilizarea fiecărui membru participant în organizarea şi derularea activităţii.
La eveniment a fost prezent primarul de Stăuceni, d-l Valentin Sîtnic și reprezentanți ai Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Chișinău, colectivul didactic al scolii-gazdă, reprezentanți ai TVR Moldova, televiziunea locală și d-na Natalia Pâslaru, redactor la revista Ministerului Educației din Moldova, ”Univers Pedagogic”.
Programul activității a cuprins vizitarea Şcolii-grădiniță „Ilie Fulga”, vizionarea unui mini-spectacol prezentat de elevii școlii-gazdă, asistență la ore de limba română susținute la clasele la II-a și a III-a și la o activitatea la o grupă de grădiniță. Delegația noastră a prezentat o lecție demonstrativă filmată, susținută de prof. înv. primar Luca Ovidiu Lucian de la SAM „Sf. Apostol Andrei” din Smârdan, prezentarea temelor „Utilizarea strategiilor moderne interactive în învățământul primar” (în Power Point) de prof. înv. primar Jitariu Elena de la școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, precum şi exemple de bune practici „Proiectele educaționale la grădiniță” susținută de prof. înv. preșcolar Marinica Boureanu de la Grădinița cu program prelungit nr. 6 Dorohoi și prof. înv. preșcolar Dupu Anișoara de la Grădinița „Ștefan cel Mare” Dorohoi, prezentarea revistei ”Prichindelul ecologist”- profesor înv. preșcolar Dupu Mariela de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Dorohoi.
D-na director Margareta Simereţchii, în mesajul său de bun venit, a evidențiat rolul comunicării eficiente în limba română: „Una din competenţele-cheie în sistemul nostru educaţional, fapt valabil şi pentru sistemul românesc de învăţământ, de altfel, este competența de comunicare. Ne-am propus, inițiind acest proiect transfrontalier, să diseminăm experiențele și bunele practici care pot fi preluate din ambele părţi”. Activitatea a fost popularizată de către TVR Moldova, postul local de televiziune, dar și în revista de specialitate ”Univers pedagogic”.
Delegația profesorilor botoșăneni a donat Școlii-grădiniță „Ilie Fulga” 475 de cărti și încă 230 cărți de colorat și de povești donate cadrelor didactice și elevilor claselor vizitate.
Cadrele didactice participante și-au propus continuarea parteneriatului cu activități variate pe teme didactice și de educație nonformală astfel încât să se poată realiza un schimb de experiență viabil și o colaborare fructuoasă pentru toți cei implicați, cu scopul de a pune în valoare strădania și buna pregătire a celor implicați. (Coordonator de proiect, prof. Jitariu Elena)
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.