Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sistemul de invatamant e invechit, ineficient, se bazeaza pe prea multa teorie, programa nu e deloc atragatoare sau cel putin profesorii nu o pot transpune in ore care sa captiveze elevii - sunt lucruri pe care le auzim de multi ani, dar putine s-au schimbat intre timp.
Situatia poate fi ameliorata, chiar si prin pasi marunti. Mihai Cacoveanu, un tanar de 30 de ani, are o propunere in acest sens, parte dintr-un proiect mai amplu: "Pauza de teatru. Spectacol din carti".
Aceasta presupune "punerea in scena a operelor din programa de examen la limba si literatura romana. O transpunere in scena corecta, in conformitate cu ideea autorului, pentru o mai buna intelegere a operei studiate in cadrul programei scolare", dupa cum a explicat Mihai Cacoveanu pentru Ziare.com.
Desi ideea ar putea parea, in Romania, de domeniul fantasticului, primii pasi au fost deja facuti. Intrebat ce actori ar putea fi implicati in proiect si daca exista un portofoliu de piese, cel care a gandit proiectul ne-a spus: "Pentru proiectul pilot am hotarat sa ne bucuram de interpretarea stimabilului domn Constantin Cotimanis, in opera 'Iona', de Marin Sorescu. Regia este semnata Antoaneta Zaharia, iar piese noi se vor adauga odata cu evolutia proiectului".
Pauza de teatru. Spectacol din carti
Intrebat ce lucrari s-ar putea preta la astfel de reprezentatii, Mihai Cacoveanu, care lucreaza intr-o multinationala, iar in timpul liber se ocupa de propria firma de impresariat artistic si de organizari de evenimente artistice, ne-a raspuns ca, in mod "evident, este importanta eficientizarea costurilor, iar piesele care necesita resurse mai mici sunt prioritare, cel putin pentru un start sanatos.
Ulterior, se pot adauga si piesele complexe, selectate cu ajutorul profesorilor. Desigur, se pot pune in scena si piese fara costume sau recuzita, in spatii neconventionale. Pot fi implicati si elevii, insa aceasta idee nu a fost aprofundata momentan".
Initiativa a fost deja prezentata unor profesori, din mai multe licee importante din Bucuresti, demersul fiind apreciat sincer, potrivit initiatorului sau. Se lucreaza in prezent la gasirea finantarii.
"Pauza de teatru. Spectacol din carti" este insa doar o mica parte din proiectul lui Mihai Cacoveanu. Intregul plan este completat de o televiziune online, Bac TV, si de o aplicatie de telefon mobil, Bacopedia.
Acest proiect s-a nascut din dorinta de a-i ajuta pe tineri, dar, asa cum era de asteptat, are la baza experienta personala.
"Are legatura cu experienta personala si se intoarce inapoi in perioada in care am trecut examenul de Capacitate (actuala Evaluare Nationala). Am fost generatia care urma sa fie repartizata in licee prin intermediul unui sistem computerizat. Acesta a fost un punct important in parcursul meu educational, cand am decis, cumva neslefuit, fara puncte de reper, de valori ce trebuiau primite de pe bancile scolii generale, ca nu imi doresc sa fiu cobaiul acelui sistem.
Am fost nevoit sa merg cu dosarul in liceele pe care le vizam, riscand, daca nu eram admis, sa stau un an acasa sau intr-un liceu oarecare, pana la viitoarele admiteri".
Potrivit lui Mihai Cacoveanu, ambitia nu ar trebui sa fie principalul factor in actul educational. Acesta este de parere ca ar trebui sa ne indreptam atentia si "spre formarea elevilor pe principii sanatoase, astfel incat sa se dezvolte armonios, sa inteleaga necesitatea educatiei in viata lor si sa evite competitia absurda, incrancenarea".
"Pana la urma, nu invatam pentru note, pentru premii sau pentru parinti, ci pentru noi, pentru oamenii care avem sa devenim in urma scolii", afirma Cacoveanu, absolvent al Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", al unei facultati in domeniul managementului, care a activat in institutii ca Teatrul de Opereta "Ion Dacian" si Opera Nationala din Bucuresti.
Potrivit acestuia, una dintre hibele sistemului este faptul ca "profesorii simt si ofera cam cat ce primesc", asa ca principala investitie ar trebui sa fie in oameni.
Proiectul sau se bucura, in parte, de finantare externa, dar se doreste si implicarea statului. "M-am gandit, desigur, la fondurile europene, la implicarea Ministerului Educatiei, a Guvernului, deoarece, daca se doreste intr-adevar schimbare, atunci va trebui sa existe unitate", a mai spus initiatorul acestuia. Sursa: ziare.com
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.