Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În perioada 24-28 octombrie 2016, a avut loc la Şcoala Zespol Szkol w Jezierzycach din orasul Slupsk, Polonia, a doua mobilitate transnaţională din cadrul proiectului şcolar multilateral Erasmus +, cu titlul CULTURAL FIGURES, înregistrat de ANPCDEFP cu numărul de referinţă 2015-1-TR01-KA219-021523_3.
La reuniune au participat şcolile partenere din Turcia, România, Ungaria şi ţara gazdă, Polonia. Liceul „Regina Maria” din Dorohoi a fost reprezentat de o delegaţie formată din trei cadre didactice (Pochiscan Emilian – directorul institutiei, Ilasi Iulia-Camelia – coordonatorul proiectului si Amariei Nicoleta – membru in echipa de proiect) şi cinci elevi (Botezatu Antonia-Maria, Bosinta Catalin-Ionut, Ciucur Ecaterina-Iustina, Danila Roxana-Andreea, Mihoc Elisabeta-Georgiana).
Programul, stabilit de şcoala gazdă, a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural. Activităţile au inclus şedinţe de proiect, schimburi de materiale şi discuţii pe tema educaţiei, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes pentru tematica proiectului, întâlniri cu diferite oficialităţi. S-au primit informaţii cu privire la sistemul de învăţământ polonez, regiunea şi oraşul SLUPSK, despre valorile şi tradiţiile culturii poloneze şi s-a participat la evenimente cultural-artistice. Vizitele la bisericile şi catedralele din Gdansk si Slupsk au demonstrat că polonezii sunt un popor credincios care respectă familia şi prietenii.
Elevii şi cadrele didactice din cele patru ţări participante în proiect s-au implicat în toate activităţile reuniunii. Inedite au fost toate prezentarile realizate de elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Fiecare echipa a avut de prezentat doi poeti nationali si operele acestora. Elevii Liceului „Regina Maria”au realizat prezentari ale vietii si operei lui Mihai Eminescu si Lucian Blaga, dupa care au recitat, cu talent, cateva din poeziile celor doi poeti. Grupaţi în echipe multiculturale, au reuşit să promoveze valorile culturale europene, construid din materiale reciclabile monumente din patrimoniul cultural european si nu numai.
Mobilitatea transnaţională a elevilor români în Slupsk, Polonia a lăsat impresii de neuitat. Iată câteva:
„Pentru mine personal, mobilitatea în Polonia a reprezentat o experiență unică, prin contactul cu o cultură ce prezintă numeroase asemănări, dar și deosebiri de cea autohtonă. Sunt extaziat de faptul că am avut ocazia să testez specialitățile culinare poloneze, să admir arhitectura diversă și chiar să învăț câteva cuvinte în dificila lor limbă.” (Bosinta Catalin-Ionut)
„Daca ar fi sa rezum experienta din Polonia in cinci cuvinte, acestea ar fi: prietenie, zambete, Marea Baltica, Gdansk si... prajituri. Ceea ce m-a frapat a fost mozaicul arhitectural pe care l-am regasit pe strazile poloneze: te aflai, paradoxal, in doua secole diferite, in acelasi timp si in acelasi loc. Pe stanga - cladiri in stil gotic, datand de noua secole, iar pe dreapta - opulenta secolului al XXI-lea. Totdata, am apreciat spiritul organizatoric, seriozitatea si ospitalitatea de care a facut dovada tara gazda.” (Danila Roxana- Andreea)
„Pentru mine aceasta mobilitate a fost o experienta frumoasa, in care am petrecut momente de neuitat, cu oameni deosebiti. Mi-am perfectionat limba engleza, dar mai ales am ramas cu multe amintiri frumoase. As repeta oricand, cu bucurie, o experienta asemanatoare!” (Botezatu Antonia-Maria)
Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebită grijă din partea echipei din Polonia, reflectată de organizarea amănunţită a activităţilor. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior întâlnirii, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, ceea ce ne-a făcut să ne simţim ca întro adevărată familie, ca acasă.
Vizitarea altor şcoli europene şi posibilitatea de a observa alte lecţii şi de a discuta despre sistemele educaţionale ale ţărilor implicate constituie elemente extrem de benefice pentru noi, ca profesori, cat şi pentru elevii noştri.
Acest proiect este finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene şi a ANPCDDEFP. Această comunicare reflectă doar opinia autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine. (Prof. ILASI IULIA-CAMELIA – coordonator de proiect)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.