Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ministerul Educaţiei a schimbat structura subiectelor pentru proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Elevii de clasa a XII-a nu sunt afectaţi.
Încă de la începutul anului şcolar 2016-2017, Ministerul Educaţiei anunţa că are în vedere modificarea structurii subiectelor primite de elevi la Examenul Naţional de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Un prim pas a fost făcut de actualul secretar de stat, care a înştiinţat Inspectoratele Şcolare Judeţene cu privire la noile subiecte. Deşi acestea urmează să fie pilotate cu ocazia simulării din martie, ele se adresează strict elevilor de clasa a XI-a, cei din anul terminal fiind evaluaţi după vechea structură.
„Pentru clasa a XII-a scrie clar, pe site-ul ministerului, că subiectul la proba scrisă de Limba şi Literatura Română nu a suferit modificări. Adresa din 17 ianuarie, pe care a primit-o inspectoratul, e cu privire la structura subiectelor de Limba şi Literatura Română pentru simularea de la clasa a XI-a. Subiectele nu pun în dificultate profesorii sau elevii pentru că, în mare parte, aceste lucruri sunt cunoscute de către elevi. Competenţele vizate nu sunt diferite, iar simulările se realizează până la parcurgerea materiei. Se are în vedere materia parcursă până atunci, mai ales la clasa a XI-a”, a explicat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, conform infomm.ro.
Trei subiecte; două texte la prima vedere
Structura pilotată de minister, în cadrul simulării din martie, conţine trei subiecte cu două texte la prima vedere. Astfel, dispar cele nouă cerinţe pe baza unui text primit, cu care fuseseră obişnuiţi elevii până acum.
Pentru subiectul I, se va utiliza un text de tip nonliterar - memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, ştiinţific, argumentativ sau din domeniul audiovizualului. Iar pentru subiectul al II-lea, un text literar (epic, liric sau dramatic). Aceste prime părţi sunt comune tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor.
Ultimul subiect îşi păstrează structura, constând, ca până acum, în elaborarea unui eseu structurat ce abordează aspecte de analiză literară.
În modelul conceput pentru simularea de la clasa a XI-a s-a ales, pentru subiectul I, un fragment din textul „În intimitatea secolului 19” (de Ioana Pârvulescu), pe baza căruia s-au conceput şase cerinţe. Pentru primele cinci, elevii trebuie să răspundă scurt, pe baza informaţiilor furnizate în fragment, pentru ca la a şasea să redacteze un text (150-300 cuvinte) în care să argumenteze dacă România era sau nu modernizată în perioada la care se referă fragmentul. Valoarea primei părţi din subiect este de 40 de puncte.
În a doua parte, viitorii absolvenţi au de redactat un eseu de minimum 50 de cuvinte, în care să prezinte semnificaţiile textului oferit drept suport („Melancolie”, de Mihai Eminescu), evidenţiind şi două trăsături ale romantismului. 10 puncte se acordă pentru rezolvarea acestui subiect.
Doar subiectul III diferă în funcţie de filieră, profil şi specializare. Totuşi, el tratează tematica menţionată în programa de bacalaureat, după structura aplicată până în prezent.
Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a susţin simularea pentru Examenul Naţional de Bacalaureat în perioada 13-17 martie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română fiind programată pentru 13 martie 2017.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.