Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În cinstea zilelor de 1 Martie și 8 Martie, elevii Școlii Gimnaziale Cornerstone au participat la mai multe activităţi reunite sub numele de Note de primăvară.
Scopul proiectului a fost dobândirea de informații legate de semnificaţia mărţişorului şi a zilei de 8 Martie, concretizat prin confecţionarea de mărţişoare şi felicitări pentru mame, recitarea de către elevi a unor versuri și intonarea de cântece dedicate mamei, interpretarea unor scenete.
Mărţişorul este un element al unui ritual de înnoire a timpului şi a anului. La începuturi, el avea o singură formă, cea a discului solar, era confecţionat din argint şi legat de un şnur împletit din două fire de lână colorată. Potrivit simbolisticii cromatice a anotimpurilor, şnurul era un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară, putând în acelaşi timp să semnifice unitatea contrariilor sau împletirea inseparabilă a principiilor masculin şi feminin. El avea rolul unui talisman magic solar menit să-i împrumute purtătorului frumuseţe, iubire, puritate şi să-l apere de boală. În funcţie de zona etnografică, era purtat până la o anumită sărbătoare a primăverii sau înflorirea unui pom.
Obiceiul de a pune în piept mărţişoare s-a perpetuat de-a lungul timpului, reuşind să convieţuiască cu practicile creştine bimilenare. Cu toate acestea, semnificaţiile esenţiale ce însoţeau oferirea mărţişorului s-au pierdut, rămânând doar prilejul de a oferi bucurie celor dragi. „Omul mărţişorului“ avea conştiinţa apartenenţei la universul înconjurător, trăind în acelaşi ritm cu el. De aceea ştia să-i descifreze semnele şi simţea nevoia împrumutării atributelor sale.
Dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului educațional Note de primăvară enumerăm:
Intonarea unor cântece despre mamă de către corul elevilor din clasele V-VIII, condus de profesor Gușulei Gheorghina, dar și de către elevii claselor P-IV: Boariu Dariana (prof. Pădurariu Nina), Popescu Evelina (prof. Stigleț Diana), Popescu Andreea (înv. Strugariu Georgeta); Ignat Ștefania și Ignat Miruna (prof. Dumitrel Monica);
Recitarea unor versuri închinate mamei: Lefter Raluca, Pinghireac Beniamin, Azoicai Denisa (prof. Moroșanu Ioan), Ungureanu Erica (prof. Stigleț Diana);
Interpretarea unei scenete dedicate mamei: Șoltuzu Emanuel și Vasilniciuc Marina (prof. Fedorovici Iulia);
Realizarea unei expoziții cu felicitări pentru mame (lucrări realizate de elevii din clasele P-VIII, sub îndrumarea învățătorilor și a profesorului Blaga Dorinel).
Pe această cale, dorim o primăvară cu multe bucurii domnelor și domnișoarelor din Dorohoi. La mulți ani!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.