Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pe data de 19 noiembrie 2017 elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Dimitrtie Pompeiu” Broscăuţi, Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” Pomîrla şi Liceul Tehnologic Plopenii Mari, comuna Ungureni, au derulat un proiect de parteneriat educaţional cu prilejul Săptămânii Educaţiei Globale.
Tema de anul acesta propusă pentru Săptămână Educaţiei Globale a fost „Lumea mea depinde de noi”, în cadrul cărea cele trei şcoli partenere au hotârăt realizarea mai multor activităţi demarate în proiectului „Puterea de a face o lume mai bună”. În acest sens s-au desfăşurat următoarele activităţi:
1.„Construieşte lumea ta” – identificarea de către elevi a unor îndemnuri, sfaturi pentru a trăi într-o lume mai bună.
2.„Lumea ta ... lumea mea ... lumea noastră!” – activitate organizată pe grupe în vederea realizării unui organizator grafic referitor la stabilirea aspectelor ce trebuie avute în vedere într-o societate mai civilizată.
3.„Lumea noastră-i desenată” – în cadrul acestei activităţi elevii de le cele trei şcoli impicate în proiect au fost organizaţi pe ateliere de lucru cu scopul de a reflecta prin imagini, culoare şi text, valorile personale pe care le consideră importante pentru o lume mai bună. Cele nouă ateliere de lucru au avut tematică diferită, după cum urmează:
Culoarea anotimpurilor în lumea mea.
Valoros în lumea mea!
Împreună în lumea mea şi-a ta.
Vă aştept cu drag în lumea mea!
Lumea mea creşte!
Copilărie, lumea mea de vis.
Vreau o lume mai bună.
Aşa da / Aşa nu ... în lumea mea.
Cele mai de preţ lucruri în lumea mea.
4.„Solidari pentru o lume mai bună” – activitate organizată frontal în vederea conștientizării calităților celor din jur, prin exprimare liberă ȋn cadrul societăţii.
5.„De ce zâmbim” – vizionarea unui scurt film referitor la rolul şi scopul zâmbetului pentru o viaţă mai fericită şi formularea de opinii şi gânduri pentru a trăi într-o lume mai bună prin intermediul zâmbetului.
6.„Hadeţi să facem o lume mai bună” – a avut în vedere organizarea unor concursuri tematice de fotografii, desene, postere, afişe, creaţii literare şi realizarea unor expoziţii în incinta şcolilor partenere cu produsele finale ale elevilor.
7.„Dă-mi mâna prietene” – program artistic organizat de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” pentru sărbătorirea zilelor de naştere ale elevilor cu CES şi situaţie materială precară din fiecare unitate şcolară.
8.„Festivitatea de premiere” – activitate ce a constat în acordare de premii şi diplome tuturor elevilor şi profesorilor implicaţi în acest proiect.
Echipa de proiect care a dus la bun sfârşit activităţile derulate în ziua de duminică a fost coordonată de prof. Gurzu-Timofti Lucia de la Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” Pomîrla, prof. Jîşcanu Bogdan-Maricel şi prof. Ionel Florin-Cristian în calitate de director şi director adjunct al Liceului din Pomîrla, prof. Apostol Alexandru de la Liceul Tehnologic Plopenii Mari, comuna Ungureni şi prof. Apostol Iuliana-Andreea, director al Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Pompeiu” Broscăuţi.
Elevii de la Liceul Tehnologic Plopenii Mari, care provin din mai multe sate ale comunei (Ungureni, Plopenii Mari, Plopenii Mici, Durneşti, Mihai Viteazu, Borzeşti, Călugărenii Vechi şi Călugărenii Noi), au fost coordonaţi spre deplasarea la Pomîrla de către prof. Enacache Maria şi prof. Cherniciuc Ovidiu-Ioan.
Alături de aceştia, din echipa de proiect au mai făcut parte prof. înv. preprimar Aiordăchioaie Mărioara, prof. înv. preprimar Grigoroşcuţă Iuliana, prof. itinerant Blenteş Cătălina care s-au ocupat de programul artistic oferit de preşcolarii Grădiniţei din Pomîrla, precum şi de momentul artistic pregătit de copiii cu CES din cadrul liceului. Echipa de proiect a Liceului Teoretic “Anastasie Başotă” din Pomîrla a fost completată de prof. Gurzu Constantin, prof. Diţu Doru, prof. Crihan Ana-Maria, prof. Toşcariu Anca, prof. Merticariu Aurelia-Elena, prof. Vieriu Rareş. De asemenea din cadrul proiectului a mai făcut parte şi asitentul social Apostol Roxana, care a încurajat şi a întărit relaţiile dintre persoane cu scopul de a promova, reface şi menţine calitatea vieţii persoanelor, familiilor, grupurilor, organizaţiilor şi comunităţilor.
Proiectul „Puterea de a face o lume mai bună”, derulat de către cele trei şcoli partenere i-a inspirat deopotrivă pe elevii, părinţii şi cadrele didactice organizatoare. Copiii din toate clasele V-XII, au desenat, au realizat colaje, au creat poezii, au scris mesaje pentru o lume mai bună, au cântat, s-au jucat, au vizionat filme, au dat întrebări şi răspunsuri. Finalizarea proiectului a reunit copii din comuntăţi diferite, cu viziuni proprii despre lume, şi a promovat formarea în rândul elevilor a unui comportament mai bun. Lumea construită de aceştia s-a dovedit a fi ideală, asociind-o cu libertatea de a se juca, de a învăţa, de a fi buni, de a fi împreună.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.