Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Elevii care nu vor lua Bacalaureatul nici la toamnă au de ales: să mai stea un an acasă şi la meditaţii pe banii părinţilor sau să înveţe o meserie care le poate aduce venituri după doar câteva luni de cursuri.
Ce poti să faci dacă ai picat Bac-ul şi şansele la eventuala reexaminare din toamnă sunt incerte. Te poţi pregăti în continuare pentru examenul de Bacalaureat pe care să-l susţii la anul iar în paralel să te califici pentru o meserie căutată pe piaţa muncii şi care să îţi aducă şi un venit rezonabil.
Calificări cautate
Firmele autorizate şi cursurile de calificare disponibile (autorizate şi supervizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) sunt de ordinul zecilor.
Meserii căutate şi bine plătite sunt, de exemplu cele de sudor, macaragiu, muncitor calificat în domeniul construcţiilor (instalator, mozaicar, fierar betonist) dar şi măcelar. Pentru calificare, la niciuna din aceste meserii nu e nevoie de diplomă de Bacalaureat.
„O calificare căutată pe piaţa muncii este cea de sudor. Cursul durează 4,5 luni, iar un salariu net pentru un sudor este în general de 2.500 lei. O altă meserie căutată este cea de măcelar. Inclusiv marile magazine, supermarketurile caută măcelari calificaţi, iar venitul lunar într-o astfel de meserie nu scade sub 2.000 lei”, ne-a declarat Bogdana Petre, responsabil formare la Asociaţia de Sprijin a Şomerilor din Bucureşti.
Cerere mare pentru calificare sunt şi pentru meserii care permit desfăşurarea profesiei ca persoană fizică autorizată: frizer, coafez, manichiurist etc.
„Pentru meserii ca bucătar, ospătar, frizer, coafor, cererea este mare atât din partea persoanelor care doresc să se califice, dar există cereri şi de la diverse societăţi pentru angajare”, a precizat Bogdana Petre.
Meserii dedicate
Altă meserie bine plătită şi căutată este cea de macaragiu. Motostivuitoriştii sunt de asemenea solicitaţi, dar salariile sunt ceva mai mici ne-a spus Stela Teletin de la firma botoşăneană Confortul.
„Pentru meseria de macaragiu, cursul durează patru luni. Salariul net poate ajunge şi la 3.000 lei. Însă depinde de compania care te angajează şi de tipul macaralei”, a menţionat Stela Teletin.
Alpinist utilitar este o altă calificare cu dedicaţie pentru tineri, aceasta putând fi practicată până la 30-35 de ani, cu un salariu care porneşte de la 2.000 lei, potrivit lui Liviu Tabără, alpinist utilitar la Lukas Alpin.
„Ca alpinist utilitar trebuie să lucrezi de foarte tânăr. Un tânăr care chiar dacă nu are Bacalaureatul este perfect pentru această meserie, unde la 30 de ani eşti deja bătrân să o mai practici”, consideră Liviu Tabără.
Şoferia este alt domeniu spre care se pot îndrepta tinerii. După perioada de şcolarizare pentru categoriile B, C, E şi obţinerea atestatului, pot conduce deja camioane (mai puţin TIR unde vârsta minimă e de 21 ani). Salariul de încadrare diferă de la o companie la alta şi este în funcţie şi de capacitatea de transport şi cantitatea manevrată.
Top meserii bine plătite
* Macaragiu 3.000 lei
* Sudor 2.500 lei
* Măcelar 2.000 lei
* Mecanic auto 2.000 lei
* Alpinist utilitar 2.000 lei
* Bucătar 1.500 lei
Plătiţi la comision
Agenţii de vânzări, agenţii imobiliari dar şi în unele cazuri frizerii, de exemplu, sunt plătiţi la comision, cu sau fără un salariu minim de încadrare. Din suma totală încasată, cel care desfăşoară o astfel de activitate, poate primi un comision care ajunge, funcţie de firmă, şi la 40%.
În cazul agenţilor imobiliari, meseria nu este încă strict reglementată.
„Nu prea te întreabă nimeni dacă ai şase facultăţi sau liceul. Contează ce ştii să faci şi cum te descurci”, a menţionat Cristian Antonescu de la Imoinvest Consulting
Fără calificare obligatorie
Există meserii pentru care angajatorul nu insistă neapărat pentru o atestare profesională. De eexemplu, pentru activităţi desfăşurate ca ospătar sau vânzător sezonier, pentru angajaţii din spălătoriile auto capacitatea de lucru şi de adaptare la program prelungit contează mai mult pentru patron decât atestatul profesional. De asemenea, alpiniştii utilitari, pentru lucrări ocazionale, sunt acceptaţi să desfăşoare anumite activităţi fără a li se solicita atestatul. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.