Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Înainte de a păşi pe poarta şcolii, la început de an şcolar, fiecare elev ar trebui să ştie care sunt drepturile sale, dar şi obligaţiile pe care trebuie să le respecte într-o unitate de învăţământ de stat. Este o obligaţie impusă chiar de către Ministerul Educaţiei.
În afară de educaţie gratuită obligatorie, „Statutul elevului”, aprobat de Ministerul Educaţiei în 2016, impune o serie de reguli pe care şcoala trebuie să le respecte, dar pe care foarte puţini dintre elevi şi profesori le cunosc.
Printre acestea se află dreptul elevului de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise, dreptul de a fi informat privind notele acordate, înaintea consemnării acestora în catalog, dreptul de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, dreptul de a solicita anularea unei absenţe în cazul în care a fost consemnată în catalog de către profesor ca mijloc de corecţie. Iar ca obligaţii care trebuie respectate de către elev este menţionată, printre altele, interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul orei de curs, invitarea unor persoane străine în perimetrul şcolii fără acordul dirigintelui sau al conducerii. Pe de altă parte, elevii nu au voie să distrugă documentele şcolare, inclusive carnetul de elev sau să modifice datele din catalog, din carnet sau din foaia matricolă.
Cum poate un elev să conteste o notă de care este nemulţumit
Conform ”Statutului”, elevul poate contesta un rezultat de care este nemluţumit doar dacă este obţinut la o evaluare scrisă. În primul rând, aşa cum este stipulat în documentul citat, elevul are dreptul să cunoască nota înainte de a fi consemnată în catalog. Mai mult. Elevul are dreptul de a primi rezultatele evaluărilor scrise în termen de maximum 15 zile lucrătoare. Elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori susţinătorul legal are dreptul să solicite, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezenţa elevului şi a părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal, în termen de maximum 5 zile de la comunicare, se precizează în Statut.
În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susţinătorul legal poate solicita, în scris, conducerii unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise.
În acest caz, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învăţământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă şi care va reevalua lucrarea scrisă. Doar în cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin 1 punct, contestaţia este acceptată şi nota iniţială anulată.
Şi profesorii pot fi evaluaţi de către elevi
Pe de altă parte, elevii care fac performanţă şcolară, care participă la concursuri naţionale şi/sau internaţionale au dreptul să primească recompense, iar elevii bolnavi care nu se pot deplasa la şcoală pe o perioadă îndelungată de timp, au drept de şcolarizare la domiciliu sau în unităţi complexe de asistenţă medicală, de tip spital. Mai mult, nu doar elevii pot fi evaluaţi de către profesori, conform Statului, ci şi invers. Elevii au dreptul să ofere un feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin fişe anonime. Acestea vor fi completate la clasă şi predate cadrelor didactice. În ceea ce priveşte absenţele, folosite uneori de profesori ca pedepse pentru elevi, acestea nu pot fi consemnate în catalog decât cu o singură condiţie: elevul să nu fie prezent în clasă. Cu alte cuvinte, profesorul nu are dreptul să scoată afară din sala de curs un elev şi apoi să consemneze în catalog absenţa.
În plus elevii au dreptul de a fi informaţi cu privire la modalitatea prin care pot obţine burse de merit sau sociale. ”dreptul de a beneficia de un "Ghid al elevului", elaborat de consiliul judeţean al elevilor, cu avizul Consiliului Naţional al Elevilor, conţinând informaţii referitoare la: drepturile şi obligaţiile elevului, disciplinele din planul de învăţământ, serviciile puse la dispoziţie de unitatea de învăţământ preuniversitar, procedurile de evaluare, baza materială a şcolii, informaţii despre consiliul elevilor şi alte structuri asociative, modalităţi de acces la burse şi la alte mijloace de finanţare, mobilităţi, precum şi alte facilităţi şi subvenţii acordate; inspectoratul şcolar sau unitatea de învăţământ poate susţine financiar publicarea acestui ghid, în funcţie de resursele disponibile”, se arată în ”Statutul Elevului”.
În ceea ce priveşte sancţionarea, elevii nu pot primi pedepse decât pentru fapte săvârşite în perimetrul şcolii. Dacă fapta a fost făcută în afara şcolii, atunci sunt alte instituţii care pot aplica sancţiuni, după caz Poliţia, Jandarmeria, etc. Important de precizat este faptul că un elev nu poate fi mustrat de faţă cu ceilalţi colegi ai săi. Conform Statutului, „sancţionarea elevilor sub forma mustrării în faţa colectivului clasei sau al şcolii este interzisă în orice context”.
Toate sancţiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât şi părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali. Sursa: adevarul.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.