Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În perioada 19-23 noiembrie 2018, elevii, îndrumați de cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Gheorghe Coman” din Brăești au derulat activități diverse în cadrul Săptămânii Educației Globale.
În fiecare an, cadrele didactice încurajează elevii, dar și diverse grupuri de tineri, să exploreze activități educaționale pentru cetățenie globală. Este o ocazie pentru a aborda probleme legate de diversitate și inegalitate la nivel local cât și la nivel global, cu o înțelegere a problemelor de bază ale cetățeniei globale și responsabilității precum: conștientizarea trăirii într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi, atitudini de respect pentru diversitate și abilitățile de comunicare interculturală, capacitatea de a lua măsuri pentru a transforma lumea într-un loc echitabil și durabil; responsabilitatea pentru propriile noastre acțiuni.
În acest an școlar, tema propusă în cadrul săptămânii a fost: „Lumea se schimbă, noi? (The world is changing, what about us?)”, iar elevii școlii din Brăești au participat la activități ce au cuprins mai multe arii de interes: schimbarea în tehnologie; copilăria văzută ieri, astăzi și mâine; studiul apei în natură și au realizat creații literare despre ce reprezintă schimbarea și cum pot ei să contribuie la îmbunătățirea mediului în care trăiesc.
Activități derulate în cadrul Săptămânii Educației Globale 2018:
Clasele I și a IV-a, coordonate de prof. Diana Andrei și înv. Andra Nistor, au prezentat o o evoluție a jocurilor copilăriei, cum s-au schimbat acestea și cum a evoluat copilul în această lume supusă schimbării, într-o activitate numită „Copilăria de ieri, de astăzi și de mâine”. Astfel, elevii au pus în balanță jocurile de odinioară (de-a v-ați ascunselea, șotron) și cele din zilele noastre (Counter Strike, Fifa), bucurându-se de fiecare moment ludic din cadrul activității.
Clasa a II-a, coordonată de prof. Camelia Olaru, a discutat despre pace și toleranță, două puncte sensibile într-o lume aflată în permanentă schimbare.
Elevii clasei a III-a, îndrumați de înv. Adina Bajureanu, au descoperit esența vieții: apa. Astfel, ei au propus o serie de măsuri ce ar trebui aplicate pentru a nu se face risipă de apa din natură.
Elevii clasei a V-a și a VIII-a, coordonați de prof. Răzvan Burlacu, au prezentat momente deosebite și au realizat compuneri despre ce reprezintă schimbarea în viața lor și despre cum pot ei să intervină pentru a îmbunătăți mediul în care trăiesc. Sub sloganul, ”Lumea se schimbă, noi ne adaptăm”, elevii au propus activități de reciclare pentru a face din această lume una mai bună și mai curată.
Elevii clasei a VI-a, îndrumați de prof. Luminița Stanciu, au discutat despre schimbarea de mentalitate, despre evoluția oamenilor și cum pot ei să ”evadeze” dintr-o lume în care nu se simt acceptați sau nu simt că acolo este locul lor.
Elevii clasei a VII-a, coordonați de prof. Simona Herghiligiu, au realizat activități diverse despre schimbarea tehnologică. Astfel, elevii au înțeles faptul că tehnologia este un agent major al schimbării vieții oamenilor în prezent și în viitor; au adus argument pro și contra tehnologiei și au admis influența și rolul tehnologiei în evoluția umană. În urma activităților, elevii au conștientizat că tehnologia este un factor ce schimbă lumea atât timp cât este bine controlată de om și suficient de avansată încât să ajute oamenii, nu să provoace daune.
Prin urmare, activitățile propuse urmăresc punerea elevilor în situații de viață concrete și diferite, pentru a înțelege cât mai bine tot ceea ce presupune ideea de schimbare în scopul identificării resurselor necesare pentru a susține și acoperi nevoile fiecăruia. (a consemnat, pentru www.dorohoinews.ro, prof. Simona Herghiligiu)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.