Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Importanța matematicii vine din însăși definiția sa (cuvântul “matematică” provine din grecescul “mathema” care înseamnă “cunoaștere”), aceasta fiind o știință care se ocupă cu studierea tiparelor și a structurilor abstracte, apelând la analiza logică, la deducție și calcul. În momentul în care aceste tipare sunt descoperite, în arii foarte diverse ale realității, științei și tehnologiei, ele pot fi folosite pentru explicarea și controlarea situațiilor și a evenimentelor naturale. Altfel, separată de realitate, matematica ar rămâne la fel de sterilă precum opera poetului din “turnul de fildeș”.
Când ştii să faci ceva bine, intervine şi plăcerea. Matematica are un rezultat palpabil. Satisfacţia oferită de rezultatul corect al unei probleme dificile, după ce ai trudit ore întregi, este greu de egalat. De la radicali la integrale şi limite, algebra şi geometria parcă ar compune o junglă din ce în ce mai încâlcită de numere, prin care s-au infiltrat, ca nişte impostori, şi literele. Aproape că te descurajezi când vezi întinderea de teoreme şi axiome, astfel încât ai impresia că matematica şi capacitatea umană de înţelegere sunt două drepte paralele şi necoplanare. Cu toate acestea, pentru Rareş Băeșu, matematica a devenit un prieten de nădejde. Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, Rareș a obţinut Premiul al III-lea la Olimpiada de Matematică, etapa judeţeană, sub atenta îndrumare a doamnei profesor Stegaru Viorica. Reţeta succesului este pasiunea pentru matematică, multă muncă, ambiție (dovadă fiind participarea pentru al treilea an consecutiv, de fiecare dată situându-se printre premianţi) dar şi determinarea pentru a depăşi obstacolele.
Cu modestia caracteristică, Rareș a declarat: “Fiecare copil are o curiozitate deosebită faţă de lumea înconjurătoare, o dorinţă de explorare în necunoscut. Am reuşit să păstrez aceste trasături prin intermediul matematicii. Pe parcursul anilor de liceu, matematica şi competiţiile de matematică au reprezentat o adevarată aventură pentru mine, o aventură în care am învăţat ce înseamnă spiritul competitiv, munca grea, gustul dezamăgirilor dar şi al victoriilor. Pe lângă acestea, cred că cel mai important lucru pe care l-am învăţat este faptul că întotdeauna se poate şi mai bine, că mereu există posibilitaea de a evolua şi de a te dezvolta pentru a reuşi cât mai mult. Anul acesta am reuşit să obţin Premiul III la etapa judeţeană a Olimpiadei de Matematică. Din punctul meu de vedere este un rezultat mulţumitor, dar aşa cum am precizat anterior, întotdeauna se poate şi mai bine. Matematica va rămâne pentru multă vreme o pasiune ce-mi va mânca nopţile, îmi va pune mintea la încercare, dar nu ma va plictisi niciodată.” (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.