Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pe parcursul anului școlar 2018 – 2019 Școala Ștefan cel Mare Dorohoi și-a propus să desfășoare proiectul educațional intitulat „Arta și copiii”. Prin acest proiect se urmărește promovarea valorilor culturale naționale, dar și păstrarea identității etnice a romilor, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă și formarea unei atitudini prietenoase, de armonie şi toleranţă între elevi.
Proiectul cuprinde activități extrașcolare săptămânale, susținute atât de elevii din clasele CP –IV, câtși de elevii din clasele V-VIII. Luna martie a fost dedicata lui Ion Creangă.1 martie ne este cunoscută şi ca ziuade naştere a marelui povestitor. Pentru cel care a creat un valoros şi bogat tezaur de poveşti, ce a fermecat copilăria a zeci de generaţii, elevii clasei a IV-a au prezentat sceneta Pupăza din tei în cadrul activității “Pe urmele lui Creangă”. Obiectivele urmărite au fost: cunoaşterea şi preţuirea operei marelui povestitor; îmbogăţirea vocabularului cu expresii populare, proverbe şi zicători; stimularea creativităţii, expresivităţii și interesului pentru lectură; popularizarea experiențelor pozitive din activitatea claselor partenere, pentru diversificarea strategiilor managementului educațional.
Ion Creangă este considerat cel mai mare povestitor român şi unul dintre clasicii literaturii române. El mai este recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveştilor şi povestirilor, dar mai ales datorită operei sale autobiografice "Amintiri din copilărie". Ion Creangă a rămas viu în conștiința neamului românesc, nu doar ca un genial povestitor, ci și ca un desăvârșit învățător. Dacă i - a interzis slujirea Liturghiei euharistice, Dumnezeu i-a rânduit să săvârșească o altfel de „liturghie”, cea a cuvântului, pe un alt „altar”, cel al școlii, numit catedră. Toate acestea ne determină să-l iubim pe Ion Creangă poate mai mult, „măcar să zică cine ce a zice”, căci „în Creangă trăiesc credințele, datinile, obiceiurile, limba, poezia, filosofia neamului nostru românesc”.
Luna apriliea debutat cu sărbătorirea Zilei Internaționale a romilor pe 8 aprilie. Manifestările prilejuite de această zi au inclus evenimente de promovare a valorilor culturale şi a limbii rromani, dar în mod special a identităţii romilor. Istoria romilor a fost, însă, marcată şi de deportări şi lagăre de concentrare, Ziua internaţională a romilor fiind şi un moment de comemorare a celor ucişi în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi a celor care au suferit persecuţii, au fost închişi şi deportaţi în lagăre de exterminare în timpul regimurilor fasciste din numeroase ţări europene. (Prof. pt. inv. primar, Pădurariu Nina Mihaela)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.