Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În ziua de vineri 11 octombrie 2019 la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlăhuță” Șendriceni, județul Botoșani a avu loc aniversarea a 100 de ani de la înființarea acestei școli. Inițiativa a aparținut directorului școlii-profesor Dumitru Viorel Dohotaru și primarului comunei Șendriceni, domnul Marin Dohotaru.
Au fost invitați printr-o scrisoare și nu numai toți absolvenții acestei școli centenare. Pe scările de la intrare în clădirea Liceului s-a instalat tribuna și microfoanele necesare și tot în fața clădirii au fost așezate zeci și zeci de scaune pentru invitați-foștii elevi ai Școlii normale, dar și actuali elevi ai Liceului agricol.
Am ajuns la fosta noastră Școală normală la orele 10 când a început programul cu slujba de sfințire a două busturi drept recunoștință pentru fostul director, profesorul emerit C.N. Iancu-cel care a fost director și profesor peste un sfert de veac și pentru scriitorul Alexandru Vlăhuță, patronul spiritual al liceului. Slujba duhovnicească a săvârșit-o un sobor de preoți în frunte cu preotul comunei Șendriceni-părintele Marius Onofrei.
Clădirea școlii, înaltă și frumoasă, cu un mare panou pe care erau scrise datele evenimentului, înconjurată de arbori falnici începând din fața clădirii și până la Biserica școlii de lângă lac, cu teren de sport și cu vestita cișmea de la baza dealului la intrarea în curtea școlii, toate neschimbate timp de 100 de ani ne-au încântat!
Așa a început acest eveniment cultural desebit de încărcat cu exprimări istorice, cu multe și adânci emoții și cu un nesfârșțit val de comunicări între semenii cu acceași școală și meserie de-o viață.
După dezvelirea acestor mărturii materiale ale istoriei acestei școli vestite în toată Țara, bustul lui N.C. Iancu și bustul lui Alexandru Vlăhuță, directorul Liceului Tehnologic „Alexandru Vlăhuță” a preluat și coordonat, alături de primarul comunei programul acestei manifestări cultural-spirituale de mare însemnătate. După cuvântul prezentat de către domnul Dumitru-Viorel Dohotare, au urmat la cuvânt primarul Marin Dohotaru și inspectorul general adjunct al Inspectoratului școlar Botoșani.
Un moment deosebit a fost acela când a fost anunțat și ajutat să ajungă la tribuna manifestării profesorul de pedagogie-istorie Constantin Mârț, de 95 de ani - singurul profesor care mai este în viață și care a urcat zilnic la catedra Școlii normale pentru foștii săi elevi care sunt acum la peste 80 de ani. A vorbit mai greu, cu pauze mari, cu vorbe alese și cu o stare de emoții fără limite. L-am avut profesor și când în holul școlii un coleg mi-a spus: „Uite, acesta este profesorul Mârț”, surprins de imagine, am avut timp doar să-mi spun în gând cât de puternică este trecerea timpului!
Cuvântul foștilor elevi a aparținut domnilor profesori pensionari: Mihai Bejinariu din Câmpulung Moldonenesc, prof. univ.dr. D. Tudose-București, prof. univ. dr. Ciubotariu-Iași, prof. Gheorghe Burac-Botoșani. (foto –coperta cărții)
Profesorul Gheorghe Grigoraș-Dorohoi, căruia i-am fost șef de meditație la Șendriceni, a prezentat monografia școlii „Școala normală/pedagogică de la Șendriceni-Dorohoi (1919-2019), File de monografie” al cărei coautor este împreună cu Marius Onofrei. Volumul cu 997 de pagini cuprinde foarte multe date, fapte și oameni legați prin activitatea lor de această școală centenară. Fiecare cuvânt din această voluminoasă carte monografică, fiecare imagine și fiecare tabel, anexă ori document îmi provoacă stări lăuntrice greu de stăpânit și de explicat ! Și în cuvântul unor colegi, și în volumul File de dmonografie am fost evocați cei trei frați – Mihai, Petru și Luca Bejinariu - fii de țărani din comuna Zamostea care au reușit la admitere și la examenul de absolvire la această vestită școală de învățători din nordul Moldovei, dar și în cariera lor didactică. Din sudul Bucovinei au mai absolvit această școală: prof. Isopescu Heracles-Frătăuții Noi, înv. Cotelban Dumitru-Izvoarele Sucevei, înv. Bărbuță Iustin-Mușenița, prof. Bâtă Vasile, Țicaliuc Ion-Rădăuți, prof. Popescu Victor-Straja, prof. Filip Traian –Vicovu de Jos, prof. Cost Iosif-Siret ș.a.
Am participat la tot felul de întâlniri de promoție la 10, 20,30,…50 de ani de la absolvire la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și Colegiul Tehnic Rădăuți, dar niciodată nu am fost cuprins de atâta emoție, bucurie, tristețe, interogație sau blocaj în comunicare precum am trăit cele câteva ore la Școala normală de la Șendriceni ! O asemenea manifestare culturală, documentară și plină de învățăminte practice ar avea implicații și urmări deosebite dacă ar avea loc la început de carieră! A urmat un program artistic deosebit de adecvat acestei manifestări de evocări și un bufet suedez, cum s-a spus aici de către organizatori, unde nu se mai terminau discuțiile și nu mai întrai la rând pentru a afla ceva de interes personal ori de interes public.
De neuitat va rămâne pentru toți cei prezenți la această aniversare centenară de la Școala normală Șendriceni programul manifestării care a însemnat cunoaștere, comunicare și comuniune. (Petru Bejinariu)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.