Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mihail Sadoveanu- „Ceahlăul literaturii române”
Vine o vreme când trebuie să tragem sub noi o linie neagră şi să facem socoteala... câteva momente în care era să fim fericiţi, câteva momente în care era să fim geniali, câteva momente în care era să fim frumoşi. Ne-am întâlnit de câteva ori cu nişte munţi, cu nişte copaci, cu nişte ape. Pe unde-or mai fi? (Marin Sorescu)
În plan literar, luna noiembrie nu ar fi putut trece fără celebrarea scriitorului care a făcut posibilă în literatura română răsfoirea existenței filă cu filă- marele prozator Mihail Sadoveanu, supranumit de către Geo Bogza „Ceahlăul literaturii române”.
Astfel, entuziasmați peste măsură de invitația doamnei prof. de limba și literatura română, elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești au organizat un adevărat picnic literar, pășind pe urmele povestitorului și ale pietrelor de aducere-aminte lăsate de acesta pentru contemporaneitate. Activitatea a urmărit formarea gustului pentru lectura independentă, îmbogăţirea universului de cunoaştere al copiilor, dezvoltarea capacităţii de a gândi şi de a se exprima în conexiuni interdisciplinare, descoperirea şi încurajarea aptitudinilor artistice ale copiilor.
Emoționați de faptul că i-au auzit, pentru întâia oară, vocea calmă și caldă a povestitorului recitând versuri eminesciene, micii exploratori au pătruns în universul sadovenian cu uimire, scriitorul fiind trecut în umbră în ultimii ani.
Astfel, imaginea scriitorului a fost reînviată în gândurile elevilor, iar aceștia l-au cunoscut pe Mihail Sadoveanu cel pasionat de istorie și de oglindirea trecutului în operele sale, ce reușește să învăluiască în mister și fantastic o lume apusă, arhaică și sacră, în care se retrage alături de cititor. Original prin simplitatea artei sale de a scrie, Mihail Sadoveanu s-a dovedit a fi un scriitor savuros pentru cititorul de orice vârstă, desfășurând cu ajutorul cuvintelor și imaginilor un adevărat spectacol al lumii în fața căruia nu poți rămâne simplu spectator.
Înconjurați de cărți, încălziți de ceaiul aromat și îmbiați de mirosul fursecurilor, elevii i-au privit, pe rând, viața, creația și ecourile pe care acestea le au în prezent. Paginile creației sadoveniene au fost răsfoite cu nesaț, încântând micii iubitori de lectură.
Activitatea s-a bucurat de un real succes, încheindu-se cu o galerie de zâmbete ale elevilor și cu promisiunea acestora de a pătrunde în „dumbrava minunată” a creațiilor sadoveniene purtate în ghiozdane, păstrate în bibliotecă sau...în inimă. (A consemnat pentru dorohoinews.ro, prof. Jităreanu Bianca- Andreea)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.