Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Elevii Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Coman” din Brăești au participat la activitatea ”STOP BULLYING”, coordonată de prof. Simona Herghiligiu, prof. Manuela Grigoraș și înv. Cornelia Radiș. Pornind de la motto-ul „Cuvintele politicoase sunt uşor de spus, iar ecoul lor este fără sfârşit” (Maica Tereza), elevii, îndrumați de cadrele didactice, au discutat și dezbătut problema bullying-ului, o formă de violență fizică, verbală, dar mai ales, psihică.
În cadrul activității, elevii au conștientizat că ei beneficiază de drepturile omului la care sunt toți îndreptățiți încă din momentul nașterii. Drepturile omului înseamnă tratarea celorlalți așa cum i-ar plăcea fiecăruia să fie tratat, cu demnitate, egalitate, respect și se aplică tuturor, fără deosebire de origine, cetățenie, limbă sau orice alt statut. Însă copiii diferă de adulți. Ei sunt vulnerabili, trebuie să se joace, sunt în proces dedezvoltare, au nevoie de drepturi speciale.
Având în vedere aceste drepturi, dar mai ales faptul că ele sunt încălcate în mod frecvent fără a conștientiza acest aspect, activitatea a urmărit fenomenul BULLYING. Bullying-ul este un concept umbrelă care acoperă diferite tipuri de comportamente, stabile în timp, repetate, cel mai adesea ascunse de ochii părinților, adulților, care urmăresc să provoace suferință, care implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, care se manifestă repetitiv, regulat într-un grup de copii, care continuă în absența unor măsuri.
Fenomenul de bullying este mult mai des întâlnit decât ne-am dori să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curtea şcolii, pe străzi și, din păcate, uneori și în sălile de clasă. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume și repercusiuni ireversibile asupra adaptabilității copilului în societate.
Fiind un fenomen atât de răspândit în societatea din zilele noastre, violența se reflectă și în violența de natură socială. Astfel, copiii trebuie să-și cunoască drepturile, să știe ce înseamnă violență, să învețe cum să prevină să devină ”agresorul de mâine”.
Scopul proiectului a fost conştientizarea copiilor în legătură cu necesitatea cunoaşterii și respectării drepturilor copilului, dar și evitarea situațiilor de violență școlară.
Obiectivele activității au vizat: cunoașterea noțiunilor de ”bullying” și ”violență psihică”; identificarea formelor de violență în școală; prevenirea actului de violență; cunoașterea sensului valorilor: sinceritate, toleranță, stăpânire de sine, respect, înțelegere, comunicare; cunoaşterea şi respectarea drepturilor copilulului; antrenarea copiilor în activităţi educative; egalitatea şanselor și nediscriminarea; respectarea demnităţii copilului; ascultarea opiniei copilului și luarea în considerare a acesteia, ţinând cont de vârsta și de gradul său de maturitate; asigurarea protecţiei împotriva abuzului și exploatării copilului; dezvoltarea spiritului de toleranţa.
Activitatea s-a desfășurat pe mai multe etape:
1.Împărțirea unor fluturași cu mesaje ”anti-violență” și ”anti-bullying”;
2.Referat cu tema ”Fenomenul bullying”, susținut de înv. Radiș Cornelia;
3.Spune ”NU” bullying-ului în școală; - mesaje anti-bullying realizate de elevi;
4.”Suntem buni...putem fi și mai buni!” – filme educative pentru elevi.
Proiectul și-a propus să le prezinte elevilor forme de violență din școală (fizică, psihică, verbală), ce înseamnă bullying, de câte ori au fost victimele acestui fenomen fără să știe că, de fapt, au fost agresați psihic. Astfel, ei au descoperit că violența lasă urme adânci atât asupra persoanei agresate, cât și asupra celei care trăiește în jurul ei. Elevii și-au cunoscut drepturile și cum pot preveni să nu devină și ei agresori. Totodată, elevii au conștientizat importanța relațiilor interumane bazate pe înțelegere și toleranță.
La activitate au fost prezenți directorul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Coman” Brăești, prof. Marinela Olariu, șeful de post al Poliției Locale Brăești, prof. Simona Heghiligiu, prof. Grigoraș Manuela și înv. Radiș Cornelia. (A consemnat pentru www.dorohoinews.ro, prof. Simona Herghiligiu)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.