Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În perioada 25.11.2019 - 29.11.2019 s-a desfășurat a cincea mobilitate Erasmus+ a proiectului Interkulturelles Lernen an unseren Schulen – Innovative Bausteine zur Umsetzung in wichtigen Fachern („Multicultural Aspects in Our Schools”), identificat cu numărul de referință 2017-1-DE03-KA219-035526_5. Gazdă a fost ALP Paolo Vocational Creative Centre din Malta.
La această întâlnire au participat profesori și elevi din cele 6 țări partenere: România, Germania, Italia, Grecia, Turcia și Malta.
Proiectul „Multicultural Aspects in Our Schools” rezumă experiența a 6 țări în ce privește integrarea armonioasă a migranților și a refugiaților în comunitățile școlare, reducerea prejudecăților sociale și crearea unui climat intercultural deschis, tolerant, empatic, oferind, totodată, tinerilor elevi oportunitatea de a interacționa cu elevi din medii europene culturale diferite. Parteneriatul strategic este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ pe o perioadă de 3 ani și este coordonat de Realschuleplus Bad Ems Nassau (Germania).
În cadrul întâlnirii din Malta s-au derulat diverse activități care au contribuit la atingerea obiectivelor proiectului. Astfel,s-au desfășurat workshop-uri și activități practice în cadrul cărora elevii și profesorii s-au familiarizat sau și-au îmbogățit cunoștințele referitoare la istoria și politica fiecărui stat participant. Participanții la această întâlnire au avut oportunitatea să viziteze o școală cu profil vocațional din Malta (ALP Paolo Vocational Creative Centre), interacționând cu elevii și profesorii maltezi, împărtășind experiențe și exemple de bune practici.
De asemenea, elevii însoțiți de profesorii lor au desfășurat o vizită de documentare la Ministerul Educației din Malta, unde au primit unele informații legate de sistemul educațional din această țară. Un rol important în atingerea obiectivelor acestei întâlniri de proiect l-a avut vizita la Parlamentul din Malta undeoficialitățile au venit în sprijinul participanților la proiect prin oferirea de informații în ce privește domeniul politic al acestui stat european.
Istoria Maltei ne-a fost dezvăluită cu ocazia vizitelor de lucru în diferite zone de interes:
- Templele Ggantija, Sanctuarul Ta’Pinu de pe Insula Gozo
- Catedrala Sf. Ioan din Valletta
- Salonul de istorie din Malta (The Malta Experience Show)
- Palatul Marelui Maestru (Expoziția de armură)
De un real interes a fost și workshop-ul organizat de European Asylum Support Office, unde participanții, împărțiți în grupe, au identificat posibile soluții pentru cazurile de migranți prezentate. O adevărată provocare pentru elevi a fost momentul când au fost antrenați într-un concurs-joc de explorare a Cetății Mdina, de descoperire a unor obiective pe baza unor indicații precise cuprinse în fișele pe care le-au primit.
În final participanții au primit Certificate de participare și s-a discutat despre viitoarea întâlnire de proiect care va avea loc în România, la Dorohoi, în perioada 4-8 mai 2020. Pentru toți participanții, această întâlnire a însemnat lărgirea orizontului cultural, descoperirea unor noi perspective și oportunități. (Echipa de proiect)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.